Osvježite dom prije blagdana

Riješite se suvišnih stvari i uđite u Novu godinu rasterećeni

Osvježite dom prije blagdana

Predblagdansko vrijeme je često rezervirano za „velika pospremanja“ i čistke, kojima će se prostor osvježiti, osloboditi suvišnih stvari te zasjati u pravom blagdanskom sjaju. Uz malo volje, slobodnog vremena i ideja, možete uživati u novoj dimenziji svog doma!

Problem je uvijek isti – prostora je premalo, a stvari previše. Osim za stanovanje, dom postaje radno mjesto, hobi prostor, učionica, crtaonica itd. Obaveze i potrebe stalno rastu, a stambeni kvadrati ostaju isti. Vremenom se nagomilavaju predmeti, ali i elementi namještaja, koji su u funkciji zadovoljavanja novonastalih potreba. I tako prostor postaje sve „manji“ zbog zagušenosti, a time i vrijeme provedeno u njemu manje kvalitetno.

shimmer fallbackStambeni prostori, a osobito dnevni boravak i blagovaonica, u kojima se provodi najveći dio slobodnog vremena, trebaju zadovoljiti parametre poput dobre prirodne osvjetljenosti, funkcionalnog rasporeda namještaja, dobrih komunikacijskih tokova, prozračnosti, estetike prilagođene ukusu i željama stanara itd. Prostor koji zadovoljava navedene kriterije, bit će ugodan za boravak i druženje.

shimmer fallbackKako biste „čistku“ proveli na pravi način, potrebno je prije bilo kakvih intervencija analizirati stvarne potrebe i prostorne mogućnosti. Razlučite predmete koji su u upotrebi od onih bez kojih se može, sagledajte mogućnost smještaja novog elemenata koji će zamijeniti više manjih u prostoru i tako ga pročistiti, analizirajte količinu svjetlosti i po potrebi ju korigirajte primjenom nježnih i toplih boja na zidovima.

shimmer fallbackLičilački radovi su idealni za brze i efektne promjene prostora, a za manje površine se mogu obaviti po principu „uradi sam“. Osim ličenja zidova, brze i vidljive promjene postižu se promjenom zavjesa i zastora, prekrivača ili podnih prostirki. Ukoliko doista imate problema s manjkom prostora i viškom stvari, obavezno primjenite jednobojne zavjese, zastore i tepihe ili one s vrlo diskretnim uzorkom. Boje trebaju biti što svjetlije, a zavjese što prozračnije radi boljeg propuštanja svjetlosti. Efekt dobre osvjetljenosti može vizualno povećati prostor i učiniti ga ugodnijim.

shimmer fallbackDojam opterećenosti prostora često stvaraju ukrasni predmeti, slike i skulpture, kojih ima u prevelikom broju ili nisu postavljeni na pravilan način. Ukoliko se ne možete odvojiti od dragih predmeta, pozabavite se njihovim smještajem na način da ih grupirate na policu ili zid te tako stvorite „galerijsku“ zonu kako biste pročistili ostale dijelove prostora.

shimmer fallbackStilska raznolikost može pojačati zagušenost i opterećenost, stoga budite pažljivi prilikom miješanja stilova. Rješenja mogu biti vrlo uspješna kada se radi planiranom uređenju na ovaj način, ali problemi nastaju najčešće stihijskim miješanjem stilova, tj. zadržavanjem starih i dodavanjem novih elemenata namještaja, rasvjetnih tijela i ostalih predmeta.

shimmer fallbackKako biste rasteretili prostor, napravite „stilsku čistku“. Pročistite prostor težeći minimalističkim geometrijskim oblicima. Ukoliko vam se teško rastati od starih regala, jer su još uvijek dovoljno čvrsti i kvalitetni, zadržite njihovu konstrukciju i promijenite samo fronte koristeći npr. furnire, iverale, obično ili ukrasno staklo te ogledala. Odabir materijala prilagodite postojećoj konstrukciji i ne zaboravite: regali su opet u modi, a idealni su za pohranjivanje velikog broja predmeta, koji ovisno o željama mogu biti istaknuti ili skriveni. Odabir regala kao monolitnog elementa, u modernoj izvedbi, puno je bolje rješenje od više manjih elemenata, ukoliko vam je doista cilj osloboditi i „povećati“ prostor.

shimmer fallbackUkoliko imate spremište, iskoristite ga maksimalno i sve suvišne stvari pospremite u njega. Na taj ćete način privremeno ukloniti drage predmete te ih prema želji ponovo vratiti u prostor. Ukoliko nemate ovakvu prostoriju, suvišne predmete rasporedite u ormare drugih stambenih prostorija s ciljem maksimalnog rasterećenja dnevnog boravka u kome će se zagušenost prostora najviše osjećati.

shimmer fallbackVrijeme za pravu čistku dolazi! Iako je ponekad teško napraviti neke korake, prozračan i rasterećen prostor, koji pruža vrhunske ugođaje, sigurno je dovoljan povod za to!

Monika Galović Dumendžić, arhitekt

www.interijerNET.hr


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.