Na koliko stupnjeva prati zavjese?

U ovom jednostavnom vodiču ćemo vam pokazati kako udahnuti novi život zavjesama u vašem domu pomoću naših zgodnih savjeta koji će vam pomoći da operete zavjese u perilici rublja bez da ih uništite.

Na koliko stupnjeva prati zavjese?

Lipanj, mjesec koji je savršen da proljetno čišćenje završite posljednjim korakom, poput pranja zavjesa u vašem domu.

Savjeti i trikovi za pranje zavjesa u perilici rublja:

Prije stavljanja zavjesa u perilicu rublja, morat ćete utvrditi od kojeg materijala su vaše zavjese izrađene. Nisu sve tkanine prikladne za jednaku vrstu pranja. 

U većini slučajeva zavjese u našim domovima izrađene su od lana, svile, pamuka ili drugih sintetičkih tkanina.

Utvrđivanjem od kojeg materijala su naše zavjese izrađene, ne samo da nam govori možemo li zavjese doista oprati u perilici rublja, već i određuje temperaturu na kojoj zavjese moramo prati.

Prije samog pranja, trebate provjeriti još jednu jako važnu stvar: pripazite da uklonite eventualne kukice sa zavjesa kako biste spriječili eventualno oštećenje vaših zavjesa prilikom pranja.

Sada smo došli do nama najvažnijeg dijela: na kojoj temperaturi prati zavjese?

Ako perilica ima određeni program za pranje zavjesa, koristite tu opciju sljedeći upute na etiketi vaših zavjesa i sve dodatne upute; ako vaša perilica nema tu značajku, preporučujemo pranje pamučnih zavjesa u osjetljivom ciklusu na 30 °.

Nakon što su se zavjese oprale, izglačajte ih što je prije moguće, u idealnom slučaju kada su još malo vlažne kako biste izbjegli nabore na njima.

Bijele zavjese mogu se prati na 40 °, a čiste sintetičke zavjese treba prati na 30 °; platnene i svilene zavjese izuzetak su od ovog pravila, budući da oni pripadaju osjetljivom tipu tkanine, stoga ih kao takve moramo i tretirati. 

Svila je jedna od najcjenjenijih tkanina na današnjem tržištu. Prije stavljanja zavjesa izrađenih od ovog materijala u perilicu rublja, provjerite da li se doista mogu oprati vodom, jer se obično preporučuje kemijsko čišćenje.

Ako je pranje vodom dopušteno, svilene zavjese perite na maksimalnoj temperaturi od 30 °, bez centrifuge. 

A što s lanenim zavjesama? S lanenim zavjesama postupajte isto kao i sa svilenim zavjesama.