Unosi osvježenje u svaki prostor

Monstera je poseban ukras svakog doma. Evo što o njoj trebaš znati

Egzotična biljka raskošnih listova odličan je ukras svakog doma. Brzo raste i nije zahtjevna za održavanje

collage.jpg
Foto: Pexels/Unsplash

Monstera je veličanstvena tropska biljka velikih zelenih listova, a u posljednjih je nekoliko godina postala jedan od najpopularnijih ukrasa u interijerima.

Image
Svi ih žele

Zelene kraljice: 5 sobnih biljki koje će vladati 2021. godinom

Riječ je o biljki penjačici koja potječe iz toplih i vlažnih prašuma Srednje i Južne Amerike, a u domovima je vrlo korisna jer uklanja toksine i ovlažuje isušeni zrak. Puni naziv ove biljke je Monstera deliciosa, a vrlo je dekorativna te će se uklopiti u svačiji dom. Brzo raste i nije pretjerano zahtjevna za održavanje.

Raskošni listovi monstere djeluju vrlo upečatljivo, a možeš je držati u bilo kojoj prostoriji u svom domu. Odgovara joj polusjenoviti položaj te temperatura od 18 do 22 stupnjeva Celzijevih. U idealnim uvjetima, monstera može narasti čak do pet metara.

Neke od najzanimljivijih činjenica o ovoj veličanstvenoj biljci, kao i sve što trebaš znati o njezinom uzgoju otkrivamo ti u nastavku.

Treba joj puno prostora

S obzirom na to da brzo raste, monsteri je potreban prostor. Smjesti je negdje gdje će moći neometano rasti. Najviše joj odgovara polusjenoviti položaj, bez direktnog sunca. Ako ima previše svjetlosti, listovi će joj požutjeti. S druge strane, ako se nalazi na previše mračnom položaju, listovi monstere rasti će prema tami (umjesto prema svjetlu).

shimmer fallback

Zalijevanje treba biti umjereno

Monsteru treba zalijevati umjereno, otprilike jednom tjedno je sasvim dovoljno. Zemlja joj prije zalijevanja treba biti suha. Svakih nekoliko tjedana dobro je poprskati lišće vodom jer monstera obožava vlagu.

Redovno joj briši listove

S obzirom na to da ima velike listove, na monsteri se često može nakupiti prašina koju je potrebno redovno uklanjati kako bi biljka mogla disati. Svakih nekoliko tjedana prebriši listove monstere vlažnom krpom.

shimmer fallback

Dohrana i presađivanja

Ako brzo raste, monsteru je dovoljno presaditi jednom godišnje. Kod presađivanja treba biti vrlo oprezan kako se biljci ne bi oštetilo korijenje. Što se tiče dohrane, zimi biljka miruje pa joj ne treba gnojivo. Od ožujka do kolovoza savjetuje se u zemlju dodavati tekuće gnojivo, jednom ili dva puta mjesečno.

shimmer fallback

Otrovna je

Roditelji te vlasnici kućnih ljubimaca trebaju biti na oprezu jer je ova lijepa biljka otrovna za pse i mačke, ali i za ljude. U takvim slučajevima, monsteru je najbolje smjestiti na povišeno mjesto.

Uklanja toksine i ovlažuje prostor

Istraživanja su pokazala da je monstera vrlo učinkovita u uklanjanju formaldehida i drugih toksina koji se često nalaze u našim životnim prostorima. Osim toga, listovi monstere imaju funkciju prirodnog ovlaživača zraka pa ju je tijekom zime pogodno držati u grijanim prostorijama.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.