
Mak – nježan, ali i upečatljiv cvijet koji već stoljećima inspirira pjesnike

Ovih dana u poljima i kraj šumskih puteva mogu se primijetiti divlji makovi koji privlače poglede svojom upečatljivom crvenom bojom. U narodu je divlji odnosno poljski mak poznat i pod drugim nazivima, a najčešći su turčin cvijet, boliglava, purpelica i pucalica.
Najpoznatiji je vrtni mak
Mak je jednogodišnja biljka i naraste do 100 cm, a cvjetovi su mu najčešće crvene, roze, žute ili pak bijele boje, najčešće sa 4 ili 6 latica. Obitelj makova obuhvaća oko 100 vrsta među kojima su najpoznatiji poljski i vrtni ili opijumski mak. Makovi su se počeli uzgajati već u davnoj povijesti, i to kao ukrasno cvijeće. Vrtni mak je najpoznatija vrsta koja se koristi za proizvodnju nekih droga, ali i u kućanstvu za pripremu ukusnih kolača od kojih je daleko najpoznatija makovnjača.
Bogata simbolika
Cvatu krajem proljeća i to najčešće u žitnim poljima, a često se uzgajaju i u vrtovima s obzirom na to da izgledaju vrlo lijepo i privlačno. Mak je prastaro cvijeće koje potječe još iz doba Mezopotamije, a nađen je i u egipatskim grobnicama. Grci su ga povezivali s Demetrom – boginjom plodnosti i poljoprivrede. Ima prastaru simboličku tradiciju pa je tako simbol dubokog sna, zaborava i smrti. Ipak, s obzirom na vrijedne sjemenke koje sadrži, mak simbolizira i plodnost te bogatstvo. Cvjetovi maka pak su simbol ljubavne vatre, ali i prolivene krvi.
S obzirom na to da su crveni poput krvi, kroz povijest makovi su se povezivali i s bitkama, a u pjesmama koje su govorile o ratovima i njihovim žrtvama gotovo uvijek bi se spominjao i mak, i to kao simbol prerane smrti, uspomena na pale junake i bitke natopljene krvlju.
Sjemenke maka su ljekovite
Mak je posebna poslastica i za pčele, ali i druge kukce no zanimljivo je spomenuti kako njegov cvijet nema miris. U povijesti se mak koristio i u medicinske svrhe, a ima i neka ljekovita svojstva te sadrži brojne vitamine i minerale.
Ono što makove čini posebnima je i njihovo sjeme koje se nalazi u čahuricama cvijeta nakon što mu opadnu latice. Sjemenke maka naširoko su poznate i koriste se u brojne svrhe, osobito u kulinarstvu – kod pripreme kolača, peciva, itd. Bogate su ugljikohidratima, kalcijem i proteinima. Sjemenke vrtnog maka koriste se i u farmaceutskoj industriji za proizvodnju opijuma.
Nježne latice maka su jako krhke, a mak neće dugo preživjeti u vazi stoga je najbolje makove ostaviti tamo gdje i pripadaju – na poljima i livadama i diviti se njihovoj privlačnoj ljepoti. Bez imalo sumnje, mak je prekrasan i neobičan cvijet, istovremeno upečatljiv i nježan. Izvor je inspiracije brojnim pjesnicima već stoljećima. Sam pogled na njegov cvijet te osobito na čarobna polja crvenih makova naprosto oduzima dah.

Je li ovo naš najljepši otok? Predivne plaže, netaknuta priroda i čisto more

Plava košulja je klasik koji nikad ne izlazi iz mode - evo kako je nositi

Ledena revolucija: kako je 'face icing' osvojio tiktok i promijenio pravila igre u njezi kože
