Divlja, baš kao i mi

Lupina - dekorativni cvijet koji će te ostaviti bez teksta

Želiš li svome vrtu dati dozu bunta i divljine, ali i postići da baš svaki prolaznk ili susjeda ne mogu odvratiti pogled s njega, posadi lupinu

pexels-monicore-133406.jpg
Foto: Pexels

Kada za vrt tražiš visoko i dekorativno cvijeće, pravi izbor je lupina iliti vučika (ime joj na latinskom znači vuk - lupus). Cvate u jarkim bojama, u uspravnim klasovima, na stabljikama visokim jedan i pol do dva metra, dok joj se korijenje može razviti u dubinu i do dva metra. Njezino korijenje veže dušik u tlu, zbog čega se lupina koristi kod zelene gnojidbe.

Image
Ne brini, iza ponoći čarolija ne nestaje

Fuksija - cvijet čudesne ljepote koji će vrt pretvoriti u bajku

Stabljike i uski petokraki zeleni listovi prekriveni su tankim dlačicama i tvore grm pa ova biljka izgleda vrlo bogato. Boja cvijeta lupine varira od bijele, preko nježno ružičaste, narančaste, žute, crvene i ljubičaste do plave. Sije se u travnju i svibnju, a cvate u svinju i lipnju, no tek za godinu dana, odnosno u ljeto iduće godine. Možeš je i posaditi iz sadnice. To učini u proljeće kako bi u ljeti cvala.

Riječ je o višegodišnjoj biljci koja nije samo izuzetno dekorativna, već je i korisna i jako žilava. Obogaćuje zemlju, a izdržljiva je poput korova. Može rasti u svakakvim uvjetima i na svakavim tlima, no preferira sunčana mjesta i kiselkastu zemlju, osobito hibridi ove biljke. Divlja je puno izdržljivija.

Image
Foto: Pexels

Postoji više od 200 vrsta lupina, a najpopularnija je bijela lupina kojoj je prirodno stanište Mediteran, odnosno područje uz Jadran. Ova biljka privlači oprašivače, osobito leptire, prekrasno izgleda u vrtu, miriše, a i obogaćuje zemlju.

Preporučamo ti da joj pronađeš mjesto među svojim biljkama, a ona će ti dati puno. Zauzvrat tražit će tek komadić zemlje i to bilo kakve, i malo vode. Izdržljiva, divlja vučica, baš kako joj ime kaže.