Za svaki interijer

Kaladij - osvojila nas je ova prekrasna biljka neobičnog izgleda

Kaladij plijeni poglede svojim bijelim listovima, a na društvenim mrežama trenutno je jedna od najpopularnijih biljaka u uređenju interijera

Kaladij
Foto: Profimedia.hr

Kada govorimo o uređenju interijera, biljke su u posljednje vrijeme jako popularan i poželjan dekorativni dodatak u domovima. Osim što prekrasno izgledaju, biljke oplemenjuju svaku prostoriju u kojoj se nalaze i unose dozu osvježenja za kojom često čeznemo.

Image
Idealan za sve biljkoljupce

Novi hit među biljkama kojeg želimo- crni 'Black Knight' sukulent

Svaka je biljka lijepa na svoj način, a ako si ljubitelj onih vrsta pomalo neobičnog i upečatljivog izgleda, onda će te kaladij oduševiti jednako kao što je oduševio i nas kada smo je prvi put ugledale.

Kaladij odnosno, Caladium 'Candidum' ( Caladium bicolor ) je višegodišnja biljka sa ukrasnim duguljastim listovima u obliku srca, a ono što je čini posebnom je njezina bijela boja. Naime, sorta Candidum ima gotovo bijelo lišće koje je ukrašeno zelenim žilicama koje djeluju poput mrežice na bijelim listovima.  Boje listova mogu varirati, a osim u bijeloj, najčešće se javljaju i u crvenoj boji. Uzgaja se kao sobna biljka i može izrasti i do 40 cm. Kaladij potječe iz tropskih krajeva, a u Južnoj i srednjoj Americi postoji oko 17 vrsta. Kod nas se ova biljka često naziva i bijela kraljica te slonovo uho.

Upravo je bjeličasto lišće ove biljke neobično i čini ju posebno privlačnom te pomalo egzotičnom. Odlično će se uklopiti u svačiji interijer i unijeti dozu šarma i posebnosti. Ova je biljka u posljednje vrijeme postala vrlo popularna i na društvenim mrežama pa je svi žele imati u svojim domovima.

Što se tiče same brige oko ove biljke, potrebno joj je posvetiti određenu pažnju želiš li da bude zdrava i lijepa. Voli svijetlo mjesto, ali ne i direktno sunce i vrlo je važno redovno je prskati jer obožava vlagu. Također, biljku treba često zalijevati, osobito u ljetnim mjesecima. Kada biljka naraste do određene veličine i kada se joj gomolj osuši, potrebno ju je presaditi u vlažnu i toplu zemlju, a presađivanje je najbolje obaviti početkom proljeća.

Nas je ova šarmantna biljka baš očarala, a sigurni smo da će se dopasti svakome tko je ugleda. Želiš li ovih dana malo osvježiti ili preurediti svoj dom, s biljakama je teško pogriješiti, a bijeli kaladij savršen je izbor!