Play logo

Kako ukloniti plijesan s madraca?

Legli ste u krevet s mokrom kosom ili ste slučajno prolili čašu vode, a pritom niste osušili madrac? U sljedećih 48 sati se može stvoriti plijesan.

Kako ukloniti plijesan s madraca?
Play logo

Izbjeljivač može ubiti gotovo svaku vrstu unutrašnje plijesni s kojom dođe u kontakt, zajedno sa sporama, ostavljajući površinu čistu i otpornu na budući razvoj plijesni.

Nažalost, korištenje izbjeljivača ima efekta samo ako plijesan raste na neporoznim materijalima kao što su pločice, kade, stakla i stolovi. Izbjeljivač ne može proći u porozne materijala i tako ne dolazi u kontakt s plijesni koja raste ispod površine materijala kao što su drvo i zidovi. Korištenje izbjeljivača na ovim materijalima c´e ubiti plijesan na površini, ali će korijeni plijesni ostati u unutrašnjosti i plijesan će se uskoro vratiti.

IZBJELJIVAČ
Izbjeljivač proizvodi nagrizajuća isparenja pa se potrudite da prostorija bude dobro provjetrena prije nego što počnete. Također bi trebalo nositi rukavice tijekom ovog procesa kako bi zaštitili svoje ruke.
Za uklanjanje plijesni s izbjeljivačem koristi se odnos od jedne šalice izbjeljivača po litri vode.
Nanesite mješavinu na neporozne površine s plijesni bilo korištenjem spreja ili koristeći spužvu ili krpu.
Ne morate ispirati površinu poslije toga ( osim ako se ista ne koristi za pripremanje hrane ili je površina s kojom su u dodiru djeca ili kućni ljubimci ) tako da izbjeljivač može spriječiti plijesan da se razvija u budućnosti.

ETERIČNA ULJA
Ako ne želite koristiti izbjeljivač, već neke prirodne preparate, kao što su eterična ulja, evo recepata.
Eterično ulje eukaliptusa:
Jednu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa žličicom metilnog alkohola i dvije šalice vode. Poprskajte mjesta na kojima se nalazi plijesan i ostavite da se osuši.
Eterično ulje čajevca:
Žličicu eteričnog ulja čajevca promiješajte s čašom vode i poprskajte na površinu koju želite očistiti. S obzirom na to da čajevac ima dokazana antivirusna, antibakterijska i antifungicidna svojstva, ovo eterično ulje je odličan izbor i u borbi protiv ovog problema.

SOKA BIKARBONA I OCAT
Jedna od najefikasnijih metoda za čišćenje je kombinacija sode bikarbone, octa i vode, a efikasna je i kod ovih problema.
Pomiješajte istu količinu octa i vode, dodajte postepeno sodu bikarbonu, dok ne dobijete pastu.
Ovu smjesu nanesite na zahvaćena područja.

Play logo
Play logo