Kako odabrati stil uređenja?

Dopada li vam se više modernizam ili rustikalno uređenje? Minimalizam ili eklektičnost?

Kako odabrati stil uređenja?

Kupujete novi stan ili kuću, odlučili ste se za preuređenje postojećeg stambenog prostora...Ispred vas su mnoge dileme i nedoumice, a jedna od osnovnih je kako odabrati stil uređenja. Pored mnogih, koji vam se sviđaju, više ni sami ne znate što biste zapravo željeli za vaš "novi" dom...

Ovo su najčešća razmišljanja i problemi svih onih koji kreću u uređenje doma. Estetski kriteriji su najčešće osnovni za odabir stila i načina uređenja, no važno je napomenuti da im prava podloga trebaju biti prostorne mogućnosti, funkcionalni zahtjevi te stil života pojedinca ili obitelji, koji će se nadopuniti vizualnim efektima odabirom željenog dizajna pojedinih elemenata ili stvaranjem općeg ugođaja prostora.

Kako biste došli do odgovora kako urediti svoj dom i riješili se svih nedoumica, potrebno je napraviti detaljnu analizu, koja će vam sistemom eliminacije pomoći da dođete do pravog rješenja. Estetski kriteriji temeljeni na stvarnim potrebama, prožeti funkcionalnošću pojedinih elemenata, ali i općeg funkcioniranja prostora, koje je nužno za kvalitetu stanovanja, bit će pravi odabir za vas!

Jedan od prvih koraka je sagledavanje prostornih mogućnosti vašeg doma. Ukoliko imate mali stambeni prostor, koji unutar jednog prostora mora zadovoljavati više namjena, odlučite se za moderno minimalističko uređenje, čiji su elementi jednostavnih geometrijskih oblika i kao takvi ne opterećuju vizualno prostor. Odabirom minimalizma, učinit ćete prostor većim i prozračnijim.

shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallbackUz odabir stila, nužno se veže i odabir materijala. Drvo, kamen, ali i sve ostale vrste materijala u tamnijim bojama, djeluju teško i reprezentativno u postoru, pa je preporuka svima onima u manji stambenim prostorima odabirati materijale u svijetlim bojama. Ukoliko želite vizualno povećati prostor, preporučljivo je primijeniti transparentno staklo.

Osim veličine prostora, nužno je analizirati i njegovu prirodnu osvjetljenost. Dobra osvjetljenost otvara mogućnosti za različite odabire stilova, materijala i boja dok mračniji prostori, zbog manje površine prozora ili sjene koju stvara priroda oko stambenog objekta, zahtijevaju odabir "prozračnijih" stilova, svijetlijih boja i "lakših" materijala.

shimmer fallback


shimmer fallback
shimmer fallbackVeliki stambeni prostori pružaju potpunu slobodu u odabiru načina uređenja, ali se kriteriji sužavaju temeljem drugih odrednica bitnih za funkcioniranje pojedinca ili obitelji u stambenom prostoru. Potrebno je krenuti od vlastitih potreba i navika. Da li ste osoba koja s užitkom posvećuje puno pažnje održavanju doma ili su vam to usputne aktivnosti koje obavljate ponekad i nerado? Klasični i rustikalni stilovi uređenja zahtijevaju temeljitije održavanje zbog materijala i načina oblikovanja elemenata dok moderni minimalistički omogućavaju brzo i jednostavno održavanje.

shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallbackUkoliko ste praktičan tip, željan polifunkcionalnosti, mogućnosti za brzim i jednostavnim promjenama, koje se lako ostvaruju modernim namještajem, vaš logičan odabir će biti minimalistički stil uređenja, jer ćete željenu modularnost najjednostavnije postići unutar ovog stila. Svi ostali stilovi su kompleksniji pa se i modularne promjene postižu na kompleksniji način.

Analizirajte svoje sklonosti, hobije, način provođenja slobodnog vremena. Ukoliko ste umjetnički tip, kreirajte umjetnički interijer u kome su svi elementi poput umjetničkih eksponata, koji zadovoljavaju funkciju, ali predstavljaju i vizualni užitak. Ovakav način uređenja nije prikladan za obitelji s malom djecom.

shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallbackUkoliko uživate u prirodi i njenim čarima, odlučite se za rustikalni interijer. Ovakav način uređenja je osobito preporučljiv za vikend-kuće, apartmane i ostale objekte za odmor. Vrstu rustikalnosti, materijale i način njihove obrade, prilagodite podneblju u kome je objekt smješten kako biste zaista uživali u iskonskim čarima tog kraja.

shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallbackZa sve one koji vole monden i otmjen život i interijer, preporučljivo je uređenje u klasičnim stilovima, minimalizmu s naglaskom na skupocjene materijale ili eklektičkim pristupom, koji omogućava miješanje stilova. Za odabir posljednjeg je potreban istančan ukus ili angažman stručne osobe, kako se miješanjem stilova ne bi postigao suprotan efekt od željenog.


Monika Galović, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr

shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.