Kako očistiti plinski roštilj

Plinski roštilji često imaju dug vijek trajanja, ali to se može skratiti ako ih redovno ne čistite i ne održavate.

Kako očistiti plinski roštilj

Možda nema ljepšeg načina da provedete ljetnu večer od roštiljanja i uživanja u plodu vašeg napora s prijateljima i obitelji. To naravno zahtijeva i roštilj koji pravilno funkcionira. Plinski roštilji često imaju dug vijek trajanja, ali to se može skratiti ako ih redovno ne čistite i ne održavate. Plamenici se mogu opasno začepiti, a hrđa može preuzeti vaš nekad prelijepi stroj za pripravu mnogima omiljenog jela. Na sreću, održavanje i čišćenje ne zahtijevaju previše napora. Čitajte dalje kako biste saznali kako da vaš plinski roštilj neometano funkcionira i da vaše meso bude savršeno pečeno.

Održavanje vašeg plinskog roštilja

Zapravo nemate puno toga za učiniti kako bi vaš roštilj bio u odličnoj formi. Sljedećih nekoliko savjeta u nastavku osigurat će godine i godine uspješnog i sigurnog roštiljanja:

  1. Redovito provjeravajte ima li propana. Na mjesečnoj osnovi napunite malo sapunjave vode duž plinovoda i priključaka (s uključenim propanom). Ako vidite mjehuriće, znat ćete da ima curenja i da morate zamijeniti cijev plinovoda.
  2. Pokrivajte svoj roštilj. Držite roštilj pokrivenim kada ga ne koristite. Većina brendova izrađuje vlastite poklopce, koji se naravno moraju kupiti zasebno, ali itekako se isplati. Zaštita vašeg roštilja sprječava ga da hrđa i postane prljaviji nego što bi trebao biti.
  3. Čistite ga redovito. U nastavku donosimo načine pomoću kojih biste trebali čistiti svoj roštilj.

Čini se da se stručnjaci slažu s tim da vaš roštilj treba temeljito očistiti 1-2 puta godišnje, ali rekao bih da se s redovitim roštiljanjem tijekom cijele godine to treba raditi svakih nekoliko mjeseci. Povrće pada kroz rešetke, marinade prskaju, a masnoća s vašeg burgera i odrezaka nakuplja se prilično brzo. Često možete koristiti test oka i reći kada se to dogodi. Ako ništa drugo, učinite to prije i poslije velike sezone ljetnog roštiljanja.

Rešetke roštilja dobro izribajte s četkom.

Većina nas pere rešetke prije ili nakon upotrebe, ali ovaj put se zaista pobrinite da skinete sve komadiće mesa i izgorenih dijelova hrane, te upotrijebite malo dodatne sile.

Po potrebi koristite metalni strugač na četkici. To će vam pomoći ukloniti one tvrdoglave komade mesa.
Nakon što ste stvarno dobro iščetkali gornju stranu, izvadite rešetke. Primijetit ćete da je i dno jako prljav te je i njemu potrebno dobro struganje.

Skinite i operite zaštitnike plamenika.

Ti loši momci su zaštitnici vaših plamenika. Oni to i čine - štite mehanizme plamenika od masti i drugih materija koje bi ih mogle začepiti. Kao što možete zamisliti, ti se zaštitnici jako zaprljaju. Ipak je to njihov posao. Srećom, u većini su roštilji postavljeni su tako da se vrlo lako izvlače.

Upotrijebite svoju kantu sa sapunom i vodom i staru spužvu kako biste ih dobro očistili. Ta bi se prljavština trebala odmah oprati, a vaši zaštitnici izgledat će sjajno i novo.

Obrišite prljavštinu s plamenika.

Ovisno o roštilju neki plamenici se lako izvlače, a neki jako teško. Ako se teško skidaju, uzmite kante vode sa sapunom i spužvu te očistite plamenik tako. Iznenadit ćete se koliko će prljavštine isplivati.

Riješite se svih nečistoća i nakupina s dna vašeg plinskog roštilja.

Nakon brisanja plamenika, morat ćete prijeći na ploče ispod koje je vrlo ako očistiti četkom za roštilj.

Za kraj vam još ostaje očistiti ladicu ispod dna vašeg roštilja. Tu je najbolje opet koristiti spužvicu.

I za kraj: vratite sve dijelove plinskog roštilja na svoje mjesto i uživajte u daljnjoj pripravi ovog većini omiljenog ljetnog specijaliteta.