Čuvarica opojnog mirisa

Kadifice - cvijeće koje toliko malo traži, a tako puno daje

Traži od tebe samo malo sunca, a uzvraća cvjetovima koji traju sve do zime i mirišu božanski. I to nije sve, ima kadifa još aduta pod lišćem. Pruži joj priliku i htjet ćeš da zauvijek čuva tvoj vrt. Dobro si pročitala - ne samo da ga krasi, već ga i čuva

flowers-4503424_1920.jpg
Foto: Pixabay

Kadifa je vjerojatno jedan od cvjetova kojih se sjećaš iz vrta svoje bake. Igrala si se među njima dok te čuvala za dugih ljetnih dana, a posebno je zabavno bilo izvlačiti ocvale latice iz stabljike. U rukama bi ostao snopić sjemenja crnih vrhova koje si sijala po vrtu u nadi da će narasti novo narančasto cvijeće.

shimmer fallback

Od milja ih zovemo kadifice jer su malene, slatke i jako jednostavne za uzgoj, a toliko puno daju. Opojnog su mirisa, a njihovo cvijeće cvate zaista vrlo dugo. Osim toga, imaju i prekrasno zeleno lišće koje u kombinaciji s toplim žutim, crvenim i narančastim loptastim cvjetovima izgleda vrlo efektno. Kadife možeš posijati po vrtu ili posaditi u balkonske žardinjere.

Image
Uzgoj i simbolika

Tulipan - sve što trebaš znati o ovom divnom orijentalnom cvijetu

Siju se u travnju i svibnju, a s obzirom da je njihovo sjeme (ono koje smo spomenuli na početku teksta) vrlo otporno, nerijetko se događa da se kadifice same posiju pa dogodine izrastu na istom mjestu, a da nisi ni kopala ni orala. Cvatu od lipnja do prvih zimskih dana, a s obzirom na porijeklo - vruće i suhi predjeli Meksika, SAD-a i Afrike, ne trebaju puno vode. Jedino što od tebe traže je da im osiguraš dovoljno sunca. Ništa drugo.

Privući će ti i društvo - pčele obožavaju kadifice, a njihovo zujanje najljepše je što se može čuti za ljetnih žega. Privlače i leptire i bubamare koje, pak, jedu biljne uši, a tjeraju od sebe kupusne mušice, puževe i ostale štetočine pa se preporuča kadife posaditi i u blizini kupusnjača. Ova biljka je prirodni zaštitnik organskih vrtova.

Kadife će ti za ono malo vode i sunca uzvratiti prekrasnim mirisnim cvjetovima koji će krasiti tvoj vrt sve dok ne bude toliko hladno da ni ne pomisliš ispijati kavu vani, čak ni u jakni. Želiš li dodatno potaknuti cvatnju, redovito uklanjaj ocvale cvjetove i sjeme, ako želiš, spremi za dogodine, no mi ti jamčimo da će se kadife same pobrinuti za "potomstvo".

shimmer fallback

Možda nisi znala, ali neke vrste kadifa su jestive i odličan su dodatak ljetnim salatama. Osim što će ih učiniti atraktivnijima, nutritivno će ih obogatiti jer, primjerice, narančasta kadifa obiluje betakarotenom baš poput mrkve.

Možda nisi znala, no u porodicu glavočika, istu kojoj pripada kadifa, spada još jedna vrijedna biljka - ljekoviti neven, cvijet od kojeg se, među ostalim radi i melem za rane.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.