Imamo recept za savršeni sok od bazge koji nas vraća u djetinjstvo

Recept za sok od bazge za savršeni sirup od njezinih cvjetova oduševit će vas, zasladiti i rashladiti vruće dane

Imamo recept za savršeni sok od bazge koji nas vraća u djetinjstvo

Sezona je bazge! Cvjetovi ove ljekovite biljke bogati su taninima, glikozidima, karotenima, flavonoidima i vitaminom C, a bazga između ostalog ima antioksidativni i protuupalni učinak, pomaže u jačanju imunološkog sustava, olakšava astmu te pomaže u borbi protiv alergija uzrokovanih peludom.

Iako bazga ima tridesetak vrsta, kod nas je najpoznatija crna bazga od čijih bijelih cvjetova najčešće radimo sirup i čaj.


Uskoro dolazi ljeto i ovih dana priprema soka od bazge u punom je jeku, a kako svake godine s mamom i sestrom berem bazgu, odlučila sam podijeliti naš najdraži recept za domaći sirup od bazge.

S obzirom na ovo promjenjivo proljeće, imaj na umu da se cvjetovi bazge beru tijekom suhih i toplih dana (kada su potpuno rasvjetani sa žutim prahom), a nikako ne nakon kiše. 

Domaći sirup od bazge (za oko 10 litara sirupa)


Sastojci:

  • 40 cvjetova bazge
  • 4 l vode 
  • 4 kg šećera
  • 4 limuna 
  • 8 g limunske kiseline 

Priprema:

1. Cvjetove bazge namočiš u vodi 24 sata. Sljedeći dan procijediš ttekućinu i u nju dodaš šećer, sok od četiri limuna i oko 8 g limunske kiseline. Ostavi sirup još 24 sata prije nego ga izliješ u pasterizirane boce.

2. Staklene boce treba oprati i kuhati oko 20 minuta u kipućoj vodi te zatimu vruće boce izliti sok i ohladiti u potpunosti. 

3. Jednom napravljene sirupe čuvaj na suhom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja - bocu čuvaj u hladnjaku.