Biljak duboke simbolike

Gladiola- štitila je gladijatore, a danas 'probada' srca zaljubljenima

Želiš li da u ljeto krase i tvoj vrt, sada je vrijeme za sadnju lukovica iz kojih će za par mjeseci niknuti gladiole

gladiolus-165913_1920.jpg
Foto: Pixabay

Gladiola je dobila ime po latinskoj rječi gladius što znači mač, a razlog je i više, nego očit. Njezini listovi podsjećaju na mač, odnoso sabljicu - kako ovu prekrasnu biljku kojoj su prirodno stanište Afrika i Mediteran, zovu u narodu.

Image
Ili ga voliš ili ne podnosiš

Zumbul - cvijet opojnog mirisa koji nikog ne ostavlja ravnodušnim

Postoji više od 300 vrsta gladiola. Ovo divlje cvijeće kultivirano je 1941. i otad krasi vrtove diljem svijeta. Predivni cvjetovi poredani uzduž po stapki izuzetno su efektni, a boja im varira od nježno ružičastih, žutih i bijelih do crvenih, ljubičastih i plavih. Gladiola ne miriši, no s obzirom na izgled nitko joj to neće zamjeriti. Jednostavno, očarava ljepotom.

Želiš li da krasi i tvoj vrt, nabavi lukovice gladiole i posadi ih u travnju ili svibnju, na sunčano mjesto, u humusno tlo, na dubinu do 15 centimetara. Vodi računa i o razmaku, jer svakoj gladioli treba jedno desetak centimetara prostora s obje strane (sadiš li ih linijski). Gladiola može narasti i do 120 centimetara, a što je viša, to joj je nužniji potporanj.

Cvjeta u ljeto, a ocvale cvjetove trebala bi odrezati kako bljka ne bi na njih trošila energiju. Isto treba učiniti i s listovima kada požute. Gladiola ne voli suho tlo pa ju redovito zaljevaj i ono što je jako važno, ne podnosi zimu pa lukovice izvaditi iz zemlje nakon ljeta, osuši, zamotaj u novine i spremi na suho mjesto do proljeća kada ćeš ih ponovno posaditi.

Simobolika gladiola

Ova neobična biljka ima duboku simboliku. U starom Rimu donosile su sreću i zaštitu gladijatorima pa su ih oni nosili oko vrata za vrijeme borbi. Nešto kasnije, u srednjem vijeku služila je kao amajlija robovima.

Gladiola simbolizira hrabrost i moralni integritet, a vjeruje se da donosi mir i pozitivnu energiju u kuću. Ima, naravno, i romantičnu simboliku pa onaj tko poklanja gladiole poručuje onoj kojoj ih poklanja da je strasno probola njegovo srce. Ovaj cvijet poklanja se za 40. godišnjicu braka, a smatra se i cvijetom osoba rođenih u kolovozu.

S obzirom na izgled, u Kini ju nazivaju ljestvama za nebo pa Kinezi vjeruju da ovaj cvijet pomaže umrlima da pronađu svoj mir.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.