Ne brini, iza ponoći čarolija ne nestaje

Fuksija - cvijet čudesne ljepote koji će vrt pretvoriti u bajku

Dobra je vijest da fuksija, iako izgleda komplicirana za održavanje, ne traži od tebe vrhunske vrtlarske vještine

flowers-4196933_1920.jpg
Foto: Pexels
Play logo

Želiš li bajku u svome vrtu ili na balkonu, trebaš fuksiju. Cvijet je to očaravajuće ljepote koji izgledom podsjeća na haljine za bal iz priča braće Grimm. Fuksija potječe iz Južne Amerike i Meksika, tropskog i suptropskog područja, a ime je dobila po njemčkom botaničaru iz 16. stoljeća, Leonhartu Fuchsu. Broji više od 840 vrsta.

Play logo

Ova ljepotica izgleda profinjeno i krhko, no dobra je vijest je da je u biti žilava i otporna pa ne moraš brinuti ukoliko u tebi ne čuči talentirani vrtlar. Fuksija nije komplicirana za uzgoj. Sadi se u svibnju, na dubini od desetak centimetara, a polusjenovitom mjestu, u zavjetrini. S obzirom na to da raste u prašumama, voli gužvu pa je slobodno posadi, primjerice, kraj dalija koje također vole hlad. Ona je trajnica, grmolikog oblika i uz malo truda dugo ćeš uživati u njezinoj ljepoti.

Play logo

Pobrini se da zemlja u koju je sadiš bude rahla i propusna, odnosno dobro drenirana. Fuksija voli vlagu, no ne voli previše vode.

Ako nemaš vrt, a želiš uživati u čarima fuksije, zasadi je u teglu i stavi na balkon ili terasu. Za dodatni dojam, teglu s fuksijom objesi kako bi njezini cvjetovi slobodno "padali". Na dno posude poslaži kamenčiće kako bi voda kroz njih otjecala pa na njih stavi zemlju u koju ćeš posaditi sadnicu fuksije. Jednom mjesečno je prihranjuj i vodi računa da ne bude na direktnom suncu.

Play logo

Važno je i da ju često ne seliš jer joj to izaziva stres zbog čega joj otpadaju cvjetovi. Pronađi joj mjesto koje i tebi i njoj odgovara. Nakon ljeta, odnosno jeseni, oreži je (ukloni sve listove, cvjetove i grančice koje rastu prema unutra i stvaraju gužvu) te je unesi u zatvoreni, svijetli prostor kako bi ju sačuvala od hladnoće i mraza. Boja fuksije simbolizira neovisnost i optimizam, ženstvenost, senzualnost i inspiraciju.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.