UNIKATNA I PREKRASNA

Kala je nježna i elegantna kraljica među cvijećem

Od vjenčanja do krstitki, kala će biti prekrasan biser u središtu buketa

pexels-stephen-pierce-7881128.jpg
Foto: Pexels

Popularno cvijeće nije samo lijepo, nego je i prepuno simbolike. Jedan od simbola prijateljstva, ali i dubokog i iskrenog poštovanja je kala. Ova elegantna ljepotica vrlo karakterističnog izgleda mnogima je inspiracija za uređenje doma, ali i odličan poklon za posebnu priliku. Svojim izgledom podsjeća na bijelu haljinu pa nije niti čudo da je omiljen cvijet na vjenčanjima.

Image
Miris koji podsjeća na djetinjstvo

Vrijeme je jorgovana: Evo što trebaš znati o ovom prekrasnom cvijeću opojnog mirisa

Kala je trajnica iz porodice kozlačevka. Najpoznatija je po elegantnom bijelom cvijetu na dugoj stapki koji je okružen izduženim sjajnim zelenim listovima koji mogu narasti do 80 cm. Porijeklom je iz južne Afrike, ali jednako dobro uspijeva u našim krajevima. Uzgajati se može iz sjemenki ili propagacijom odrasle biljke, a možeš ju držati kao sobnu biljku ili zasađenu u vrtu.

Ako se ipak odlučiš da kala bude sobna biljka, preporučuje se da tijekom ljeta ipak boravi na otvorenom kako bi dobila dovoljno sunca i svježeg zraka. Kala voli sunce, ali to ne znači da ju trebaš staviti na direktan izvor svjetlosti jer će se u protivnom isušiti i postati podložna napadu biljnih uši.

Tijekom toplijih mjeseci zahtijeva obilno zalijevanje, a kroz zimu i jesen nešto manje. Također bi ju tijekom toplijih mjeseci trebala prihranjivati barem jednom mjesečno. Karakteristični cvjetovi pojavljuju se još u siječnju, a prethodi ih naglo bujanje listova. Ako želiš presaditi kalu ili tek zasaditi mladu biljku, najbolje vrijeme za to je proljeće. Kod odabira savršene biljke ne moraš stati samo na bijeloj vrsti. Postoji cijeli niz boja kale, no bijela je tradicionalno najpopularnija.

Iako može biti sobna biljka, kala se najviše koristi u buketima. Nerijetko ju možemo vidjeti u buketu mladenke, ali i kao ukras moderno uređenom domu. Kada koristimo cvijeće kale za uređenje doma najbolje je da dva ili tri cvijeta staviš u dugačku vazu, no ako nisi ljubiteljica minimalizma, slobodno ju kombiniraj s ostalim šarenim cvijećem.

U nastavku smo izdvojile nekoliko fotografija koje će te inspirirati da već ovog vikenda kreneš u potragu za elegantnim kalama i ukrasiš njima cijeli dom.

Pogledaj video: Jasmina stvara prekrasan svijet lutaka i ilustracija