Bonjour božur!

Dolazi vrijeme predivnih božura, a znaš li što simbolizira koja boja?

Božuri su cvijeće kojem se ne žuri. Od sadnje do cvatnje pričekat ćeš nekoliko godina, no strpljenje će se isplatiti

peonies-3473963_1920.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

Predivni, bujni, gustih, nježnih latica, neodoljivo mirisni i s pravom razmetljivi, božuri su zaista poseban cvijet koji će svaku priliku učiniti posebnijom. Ako si zaljubljena u njih, poput nas, i imaš komadić vrta ili dvorište, zasadi svoje božure. Kao što i za sve drugo što vrijedi treba strljenja, tako i za prve cvjetove koje će ti božur pokloniti treba pročekati dvije do tri godine od sadnje.

Play logo
Image
Vjesnici proljeća

Super trikovi uz koje će tulipani u vazi trajati puno dulje

Božur se sadi u rano proljeće iz presadnica, na sunčano mjesto. Kada baci prve pupoljke trebalo bi ih odstraniti kako bi se biljka bolje ukorijenila, a kad drugi put bude cvjetao ostaviti dva-tri pupoljka, a ostale ukloniti. Na taj način božur će razviti bogatije cvjetove u trećoj godini od sadnje.

Play logo

Božur voli vlažno tlo, no ipak ne smiješ pretjerivati sa zalijevanjem. Također, osiguraj mu propusnu zemlju i nemoj ga preduboko posaditi. Dovoljno je dva do tri centimetra duboko u zemlju. Ako se pravilno njeguje i odgovara mu pozicija na kojoj raste, božur može trajati čak i do sto godina.

Ovaj predivan cvijet prvi put je uzgojen u vrtovima drevne Kine odakle se proširio u Japan pa dalje u Europu i Ameriku. Simbolizira ljepotu, ljubav, blagostanje i čast, a zanimljivo je i da svaka boja božura ima svoje značenje, odnosno odgovara određenoj prilici. U nastavku pročitaj koju poruku nosi bijeli, crveni, žuti i ružičasti božur.

Play logo

Bijeli božur poručuje: 'Oprosti'

Dobiješ li buket bijelih božura, osoba koja ti ga poklanja želi ti se zbog nečaga ispričati. Također, ako i sama imaš potrebu nekome reći 'oprosti', učini to ovim bijelim cvijećem.

Crveni božuri poklanjaju se za godišnjice

Crvena boja simbol je ljubavi, strasti, blagostanja i zdravlja pa tako i crveni božuri simboliziraju godišnjice sretnog braka, veze ili neku drugu lijepu obljetnicu.

Play logo

Žuti božuri za nove početke

Žuti božuri simbol su novih početaka pa su savršeni za buket koji ćeš pokloniti sestri jer je dobila posao, novim susjedima kao znak dobrodošlice ili prijateljima koji su saznali da će postati roditelji.

Play logo

Ružičasti božuri za ljubav

Ružičasti božuri simboliziraju nježne osjećaje, ljubav koja počinje. Zbog toga su česti u buketima mladenki i kao dekoracija na vjenčanjima. Znače skladan brak, sreću, plodnost, blagostanje, ali i žensku snagu.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.