Play logo
Oplemenjuju svaki prostor

Cice mace obožavamo kao proljetne dekoracije: Evo kako ih uklopiti u dom

Preslatke cice mace, mnogima omiljeno proljetno 'cvijeće' unose pravi dašak svježine i prirode u svaki dom

pexels-ioana-motoc-7521409.jpg
Foto: Pexels
Play logo

Mekane, nježne i jednostavne grane vrbe Iva, poznatije i kao cice mace, među najpopularnijim su proljetnim dekoracijama, a budući da unose pravi dašak svježine i prirode, izgledat će sjajno u baš svakom domu.

Play logo

Već krajem veljače i početkom ožujka cice mace počnu cvjetati, a njihova je prednost u tome što dekorativno izgledaju u svakom prostoru. Često se koriste i kao dekoracija u raznim uskrsnim aranžmanima. Narodni nazivi koji se najčešće koriste za cice mace su iva, iva vrba, cica-maca, planinska iva, prava iva i vrbica.

Play logo

Omiljene cice mace dostupne su na tržnicama i u cvjećarnicama, a lako ih je pronaći i u prirodi.  Autohtona su vrsta i najčešće rastu na vlažnim staništima, uz obale rijeka i jezera, oko ribnjaka i uz rubove šuma. Ljudi su ih na selima znali saditi na granicama između livada i pašnjaka.

Manje je poznato da je kora ovog drveta ljekovita, a u narodnoj medicini koristili su se i listovi. Danas se cice mace najčešće koriste samo u dekorativne svrhe i kao takve ukrašavaju naše domove. Vrlo su čest tradicionalni ukras u vrijeme Uskrsa i svi ih vole jer se dobro uklapaju u svaki interijer, neutralne su i minimalističke te prizivaju proljeće.

Ono što ih čini posebnima su njihovi mekani i nježnu izdanci koji podsjećaju na krzno maca, po čemu su i cice mace dobile ime. Granje cica maca savršeno će izgledati u velikim vazama, a njihova prednost je i u tome što ih ne treba držati u vodi.

Play logo

U svojim ih domovima vrlo često koriste ljubiteljice skandinavskog stila uređenja, što i ne čudi, s obzirom na to da elegantne cica mace oplemenjuju baš svaki prostor i unose dašak proljetne radosti i nježnosti.

Ako si u potrazi za idejama o tome kako divne cice mace uklopiti u svoj dom, u nastavku ti donosimo nekoliko odličnih prijedloga s Instagrama.

Play logo

Cice mace u vazama

Najljepše izgledaju u vazama, a možeš ih držati u manjim vazama na stolu ili pak ubrati dugo granje cica maca i držati ih u velikoj vazi, u omiljenom kutku svog doma. Odlično izgledaju i u kombinaciju s drugim vjesnicima proljeća, poput tulipana. Vrlo elegantno cice mace izgledaju u vazama neutralnih boja.

Play logo

Proljetni vijenac od cica maca

Od cica maca možeš napraviti i dekorativni vijenac koji ćeš objesiti na vrata ili prozore. Ili pak ga možeš držati na stolu, kao dio uskrsne dekoracije.

Play logo

Kao dio uskrsnog ili proljetnog aranžmana

Cica mace možeš kombinirati s drugim vjesnicima proljeća i tako si napraviti lijepi proljetni aranžman ili uskršnji ukras za stol.

Play logo