ZA SVAKI PROSTORI

Cice mace obožavamo kao proljetne dekoracije: Evo kako ih uklopiti u dom

Preslatke cice mace, mnogima omiljeno proljetno 'cvijeće' unose pravi dašak svježine i prirode u svaki dom

pexels-ioana-motoc-7521409.jpg
Foto: Pexels

Mekane, nježne i jednostavne grane vrbe Iva, poznatije i kao cice mace, među najpopularnijim su proljetnim dekoracijama, a budući da unose pravi dašak svježine i prirode, izgledat će sjajno u baš svakom domu.

Već krajem veljače i početkom ožujka cice mace počnu cvjetati, a njihova je prednost u tome što dekorativno izgledaju u svakom prostoru. Često se koriste i kao dekoracija u raznim uskrsnim aranžmanima. Narodni nazivi koji se najčešće koriste za cice mace su iva, iva vrba, cica-maca, planinska iva, prava iva i vrbica.

Omiljene cice mace dostupne su na tržnicama i u cvjećarnicama, a lako ih je pronaći i u prirodi.  Autohtona su vrsta i najčešće rastu na vlažnim staništima, uz obale rijeka i jezera, oko ribnjaka i uz rubove šuma. Ljudi su ih na selima znali saditi na granicama između livada i pašnjaka.

Manje je poznato da je kora ovog drveta ljekovita, a u narodnoj medicini koristili su se i listovi. Danas se cice mace najčešće koriste samo u dekorativne svrhe i kao takve ukrašavaju naše domove. Vrlo su čest tradicionalni ukras u vrijeme Uskrsa i svi ih vole jer se dobro uklapaju u svaki interijer, neutralne su i minimalističke te prizivaju proljeće.

Image

U proljeće obožavamo tulipane, no znaš li što koja boja simbolizira?

Ono što ih čini posebnima su njihovi mekani i nježnu izdanci koji podsjećaju na krzno maca, po čemu su i cice mace dobile ime. Granje cica maca savršeno će izgledati u velikim vazama, a njihova prednost je i u tome što ih ne treba držati u vodi.

U svojim ih domovima vrlo često koriste ljubiteljice skandinavskog stila uređenja, što i ne čudi, s obzirom na to da elegantne cica mace oplemenjuju baš svaki prostor i unose dašak proljetne radosti i nježnosti.

Ako si u potrazi za idejama o tome kako divne cice mace uklopiti u svoj dom, u nastavku ti donosimo nekoliko odličnih prijedloga s Instagrama.

Cice mace u vazama

Najljepše izgledaju u vazama, a možeš ih držati u manjim vazama na stolu ili pak ubrati dugo granje cica maca i držati ih u velikoj vazi, u omiljenom kutku svog doma. Odlično izgledaju i u kombinaciju s drugim vjesnicima proljeća, poput tulipana. Vrlo elegantno cice mace izgledaju u vazama neutralnih boja.

Proljetni vijenac od cica maca

Od cica maca možeš napraviti i dekorativni vijenac koji ćeš objesiti na vrata ili prozore. Ili pak ga možeš držati na stolu, kao dio uskrsne dekoracije.

Kao dio uskrsnog ili proljetnog aranžmana

Cica mace možeš kombinirati s drugim vjesnicima proljeća i tako si napraviti lijepi proljetni aranžman ili uskršnji ukras za stol.