Malo umjetničko djelo

Caladium - neobična i ekstravagantna diva među sobnim biljem

Caladium biljka će svakome zapeti za oko, a odlično će se uklopiti i u moderan interijer

profimedia-0560951476.jpg
Foto: www.profimedia.hr

U posljednjih nekoliko godina pomama za sobnim biljem nikako ne jenjava. Čini nam se kako su biljke postale novi kućni ljubimci, a mnoge upravo toliko njege i zahtijevaju. Ipak, koliko god bile zahtjevne, neke biljke svojom nas ljepotom osvajaju i napravit ćemo sve da slučajno ne uvenu.


Image
Sukulent ili zeleni ljiljan?

Svaki horoskopski znak ima sobnu biljku koja mu najbolje odgovara - a koja je tvoja?

Jedna takva je i caladium biljka. Za razliku od popularne monstere, fikusa ili kineskog dolara, caladium dom neće ispuniti zelenilom. Radi se o biljci čiji su listovi prošarani pomalo neobičnim bojama i još neobičnijim šarama. Listovi u pravilu imaju najmanje zelene boje, a više crvenih, ružičastih pa čak i bijelih nijansi. Ovisno kakvu biljku tražiš, možeš pronaći romantične pastelno ružičaste inačice ili jarko crvene listove s još istaknutijim linijama u drugim bojama.

Baš kao i sa svim stvarima koje nam čine život posebnijima, ova biljka zahtjeva posebnu pažnju. Nije dovoljno tek zapisati u mobitel podsjetnik da ju zalijemo svakih tjedan dana nego je svako zalijevanje posebno. Svakih nekoliko dana dodirni tlo u kojem se nalazi i tek kada osjetiš da se lagano počelo isušivati trebaš dodati malo vode. Nemoj pretjerivati jer će od previše vode listovi caladiuma brzo otpasti.


Kako se radi o biljci koja raste u vlažnim i sjenovitim prostorima, ako ti je zrak u domu suh, caladium će to odmah prepoznati i također početi odbacivati listove. Isto tako ne smiješ ga izložiti direktnom izvoru svjetlosti jer će u protivnom, pogađaš, odbaciti listove. Zato je idealno mjesto za ovu ljepoticu kuhinja ili kupaonica koja ima prozor. Nema potrebe niti da ju previše dohranjuješ, bit će dovoljno to činiti tek svakih mjesec dana tijekom toplijih mjeseci.

Da je ova biljka sličnija umjetničkom djelu nego generičkom ukrasu za dom potvrđuju i ove očaravajuće fotografije u nastavku. Ako je i tvoj dom spreman za ovako unikatnu biljku savjetujemo da savršenu za sebe biraš uživo kako bi mogla vidjeti sve čari ove ljepotice jer ne postoje dvije koje su slične.Možda će te zanimati

Image
BEZ ŠTETNIH SASTOJAKA

Najbolje prirodne kreme iz drogerija za svjež izgled i zdravu kožu

Image
SVAKODNEVNI OUTFIT

Imaš li već svoj par? 15 najljepših širokih traperica koji se pojavljuju u tri modela