Malo traži, a puno daje

Biljka koja će preživjeti svaku tvoju grešku i cvasti cijelo ljeto

Sitni cvjetići verbene privlače pčele i leptire, nježno mirišu i cvatu sve do u jesen. Bez sumnje će uljepšati tvoj balkon ili vrt

bee-3483409_1920.jpg
Foto: Pixabay

Verbena ili sporiš jedne je od onih biljaka koje su jednostavno savršene za svaki vrt, a svojom ljepotom učinit će ga pravom ljetnom oazom. Isto tako, odličan su izbor za svakog vrtlara jer ne traže puno i stoički podnose ljudske pogreške. Ne trebaš biti vješta da bi uzgojila verbenu. Ova lijepa jednogodišnja biljka, listova pokrivenih sitnim dlačicama i cvjetića formiranih u klasove, iz roda Verbenaceae, izuzetno je skromna i žilava.

Image
Ne brini, iza ponoći čarolija ne nestaje

Fuksija - cvijet čudesne ljepote koji će vrt pretvoriti u bajku

Uspijevat će i u hladu i na suncu, izdržati ako ju zaboraviš zaliti, no ipak ne budi nemarna. Verbenu zalijevaj umjereno, ali redovito, osobito u najtoplijem dijelu ljeta, no vodi računa da se voda ne zadržava u zemlji (ako ju sadiš u vazama na balkonu). Ona voli rahlo tlo, ali i prihranu u fazi kada intenzivno raste.

Verbena se sije u veljači, a presadnice se u zemlju sade u svibnju na razmak oko 20 centimetara kako bi svaka biljka imala dovoljno mjesta za rast. Cvate sve do sredine jeseni. Njezino prirodno stanište su Europa i Azija.

Osim što je jako lijepa, verbena je i ljekovita - osobito dobro djeluje kao sredstvo za smirenje i protiv nesanice. Medonosna je, privlači pčele i ostale oprašivače pa tvoj vrt i balkon čini još ljepšim i ugodnijim mjestom za boravak. Stoga, ako joj dosad nisi dala priliku, vrijeme je da to učiniš. Sigurne smo da će te osvojiti.