Prirodno sredstvo za čišćenje

Alkoholni ocat odličan je za čišćenje, no ima i neke nedostatke

Alkoholni ocat namirnica je koja nema zamjenu u kućanstvu, a osim u prehrani, može se koristiti i kod čišćenja. Otkrivamo koje su njegove prednosti, a koji nedostaci

pexels-cottonbro-4108712.jpg
Foto: Pexels

Ekološki pristup čišćenje, kao i 'chemical-free lifestyle', odnosno život bez kemikalija u posljednje vrijeme postaju sve popularniji, a mnogi su odličuli izbaciti iz upotrebe klasična sredstva za čišćenje te ih zamijeniti prirodnijim alternativama.

Image
Razradi taktiku

Vrijeme je za proljetno čišćenje, a mi znamo kako ga ubrzati i olakšati si

Alkoholni ocat od davnina je poznat kao odlična namirnica koja ima čitav niz uloga u našem kućanstvu. Osim u prehrani, može se koristiti i za čišćenje i osvježavanje rublja, a jeftin je, prirodan i učinkovit. Odlično uklanja kamenac, masnoću i razne druge prljavštine jer je prilično snažan.

Može se upotrebljavati za čišćenje skoro svih površina, no ipak dobro je znati što se smije, a što se ne smije čistiti octom. Baš kao i svi drugi proizvodi, tako i ocat ima svoje prednosti, ali i nedostatke kad je riječ o njegovoj upotrebi u kućanstvu. Otkrivamo ih u nastavku.

Prednosti

Jeftin je

Jedna od najvećih prednosti alkoholnog octa je u tome što je on dostupan svima jer je jeftin. Za litru octa potrebno je izdvojiti oko 10 kuna, što je zaista malo s obzirom širok spektar njegove namjene. Osim toga, dugo traje jer ga je potrebno jako malo, a kod čišćenje se može i razrijediti s vodom.

Image
Foto: Unsplash

Siguran je za upotrebu

Klasična sredstva za čišćenje u sebi sadrže mnoštvo kemikalija i štetnih sastojaka koji mogu negativno utjecati na naše zdravlje te izazvati i alergijske reakcije. Imaš li kućne ljubimce ili djecu, onda bi svakako trebala obratiti pažnju na sredstva za čišćenje koja upotrebljavaš u svome kućanstvu jer mnoga od njih mogu biti toksična. Za razliku od komercijalnih sredstava za čišćenje, ocat je prirodan i siguran za upotrebu.

Ekološki je prihvatljiv

Ako ti je stalo do zaštite okoliša te želiš iz svoje svakodnevice izbaciti sredstva koja zagađuju okoliš, ocat je savršena alternativa. Ne sadrži štetne sastojke pa je ekološki prihvatljiv.

Image
Foto: Pexels

Učinkovit je

Još jedan od prednosti octa je i u tome što je on zaista učinkovit kod čišćenja i što se može koristiti za gotovo sve – čišćenje kamenca, podova i pločica, radnih površina, kupaonice i stakla. Uklanja čak i neke bakterije i klice. Osim za čišćenje, ocat se može koristiti i umjesto omekšivača jer će osvježiti i omekšati rublje. Možeš ga pomiješat s destiliranom vodom i dodati mu nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru kako bi neutralizirala njegov kiseli miris.

Nedostaci

Ima neugodan miris

Jedan od najvećih nedostatka octa je njegov miris, a mnogi ga upravo radi toga izbjegavaju. Naime, komercijalna sredstva za čišćenje mirišu lijepo jer su u njih dodani razni parfemi i arome. Neugodan miris octa spriječiti ćeš dodaš li mu nekoliko kapi eteričnog ulja. Kod čišćenja su najbolji izbor eterično ulje limuna, čajevca ili ružmarina.

Image
Foto: Pexels

Slabiji je od komercijalnih sredstava za čišćenje

Iako je primjena octa u kućanstvu gotovo neograničena, u usporedbi s komeracijalnim sredstvima za čišćenje ocat je ipak slabiji jer ne sadrži tako agresivne kemikalije. Kod uklanjanja tvrdokornih mrlja i čitavog niza bakterija ocat možda neće biti dovoljan. Također, stručnjaci tvrde da ga ne bismo trebali upotrebljavati kao jedino sredstvo za dezinfekciju jer neće ukloniti sve bakterije. Za dezinfekciju površina potrebna su snažnija sredstva koja sadrže minimalno 70 posto alkohola.

Zaključak

Kada sagledamo sve prednosti i nedostatke, ocat je ipak vrlo praktičan i svestran proizvod za upotrebu u kućanstvu. Njegova je primjena višestruka, siguran je, učinkovit i ekološki prihvatljiv. Njime možemo čistiti gotovo sve, a bezopasan je za djecu, životinje i okoliš pa ga svakako vrijedi imati u kućanstvu.

Image
Foto: Pexels