Korisni trikovi

Diva među biljkama: Održavanje orhideja ne mora biti komplicirano

Iako slove za divu među biljkama, održavanje orhideja nije toliko komplicirano kao što mislimo

karen-mork-lWVvDbzlj2c-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Jedna od najpopularnijih sobnih biljaka je upravo orhideja, ali mnogi od nas imaju problema s brigom o ovoj posebnoj biljci. Održavanje orhideja možda se čini komplicirano, ali postoji nekoliko trikova koje ćeš lako svladati, a tvoje će orhideje biti zdrave i zadovoljne.


Image

Bizarno ili lijepo? Pronašle smo orhideju koja nalikuje na majmuna i oduševile se

Orhideja je ukrasna biljka koja pripada porodici biljaka s oko 1000 rodova i oko 30000 vrsta zbog čega su nam tako i privlačne. Raste na svakom kontinentu osim na Antarktici, ali su vrste koje rastu na pojedinom kontinentu toliko različite da se svaka od njih smatra endemom. Gotovo svaka od nas je u nekom trenutku posjedovala orhideju, a možda si je se riješila jer si mislila da ju je previše komplicirano održavati.

To je jedan od najvećih mitova kada je u pitanju održavanje orhideja. Iako je dobila nadimak diva među biljkama, održavanje nije toliko komplicirano jednom kada naučiš kako se pravilno brinuti za njih. Orhideja ne zahtijeva puno vremene niti truda, samo malo drugačiji pristup.


Kako pravilno zalijevati orhideju?

Orhideju ne možemo samo zaliti s malo vode i pustiti ju da sama odradi svoje kao što to možemo s biljkama poput monstere ili dracene. Ove šarolike biljke sade se u poseban supstrat poput onog od kokosove kore. Takav supstrat u kratkom vremenu ne može upiti mnogo vlage pa riskiramo isušivanje orhideje. Pravilno održavanje orhideja podrazumijeva natapanje biljke u vodu, a ne zalijevanje pod mlazom vode.

Zalijevanje orhideja je nešto drugačije, ali ništa više komplicirano. Potrebna ti je zdjela malo veća od one u kojoj je orhideja, koju ćeš napuniti vodom, a po potrebi i sredstvom za prihranjivanje. U posudu s vodom stavi posudu s orhidejom i ostavi je da se namače minimalno 20 minuta, a možeš i nekoliko sati ako je jako dehidrirana. Na kraju posudu s biljkom izvadi iz vode, procijedi i zalijevanje je gotovo.


Kako se brinuti o listovima orhideja?

Listovi su glavni izvor energije za orhideju pa se o njima treba posebno brinuti. Trebala bi ih barem jednom mjesečno obrisati od prašine kako bi lakše mogli disati, a to nikako ne bi trebala raditi korom banane. Iako ona može nahraniti neke druge biljke, orhideja bi od škroba iz kore mogla početi lakše truliti.

Dobro je svako malo listove pošpricati vodom jer orhideje vole visoku vlažnost zraka. Ako imaš jako suh zrak u stanu, dobra je ideja investirati u ovlaživač zraka, kako za održavanje orhideja, tako i za ostale biljke, ali i svoje zdravlje.

Kako se brinuti o korijenu orhideja?

Korijen je najosjetljiviji dio ove biljke i upravo nam tu najčešće zakaže održavanje orhideja. Važno je da orhideje sadimo u prozirne posude s mnogo rupica koje osiguravaju protok zraka. Također je važno da ih ne zalijevamo previše jer će tada korijen lako istruliti. Tek kada korijen postane potpuno bijel, a supstrat suh, vrijeme je za zalijevanje.

Isto tako moraš pripaziti i kod odabira supstrata. Orhideje se ne mogu saditi u običnu zemlju nego zahtijevaju nešto prozračniji i mekši supstrat poput kokosove kore.

Nemoj se brinuti ako nekada zaboraviš zaliti orhideju ili je zaliješ nekoliko dana kasnije. Biljka sama sebi u kvržicama na korijenu stvara zalihe vode za 'crne dane'.

Obrati pažnju i kod dohranjivanja orhideje jer nekompatibilna gnojiva mogu korijen spaliti ili ubrzati truljenje. Trulo korijenje odmah odstrani oštrim nožem ili škarama, a biljku presadi u novi supstrat.


Možda će te zanimati

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Prve reakcije finalista 'Superstara': Neki nisu očekivali prolazak dalje

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Spektakl i suze u studiju 'Superstara': U finale idu Hana, Dino, Toni i Petar!