Sačuvaj mentalno zdravlje

Deset savjeta kako vlastiti dom pretvoriti u oazu mira

Otkrij kako ti sitnice vezane uz dom mogu pomoći s mentalnim zdravljem za vrijeme pandemije, ali i nakon nje

roberto-nickson-q9nZUFC1nTw-unsplash.jpg

Pandemija nam je svima potpuno promijenila život, bile mi toga svjesne ili ne. Situacija u svijetu je drugačija od svega što smo do sada doživjele pa nije ni čudo da sve više ljudi ima problema s mentalnim zdravlje.

Image

Kako brinuti o mentalnom zdravlju za vrijeme pandemije koronavirusa

Kako većinu vremena ovih dana provodimo u vlastitom domu, neophodno je da dom prilagodimo sebi i svojim potrebama. Postoje neke sitnice koje možeš napraviti već danas kako bi si olakšala svakodnevni život i pomogla sačuvati svoj mir i mentalno zdravlje. Važno je da stvoriš atmosferu koja će te motivirati i inspirirati, a ne stvarati ti dodatan stres.

Izdvojile smo 10 savjeta stručnjaka kako prilagoditi vlastiti dom svojim potrebama i izvući maksimum iz ove teške situacije. Neki od njih su jednostavni i dovoljno ti je svega nekoliko sati da ih napraviš dok je za neke potrebno malo više planiranja. No upravo to planiranje pomoći će ti da se fokusiraš na nešto novo i tako zaokupiš svoje misli koje lutaju i brinu se o stvarima na koje nemaš utjecaj.

Uredan dom, uredan um

Pospremanje doma poznato je kao jedna od najboljih terapija za miran um. Nered i kaos oko nas može često stvoriti i nered u našim mislima pa nam postaje sve teže koncentrirati se na pojedinu stvar. Pospremanje nam također daje osjećaj kontrole koji nam pomaže smirite se i usredotočiti.

Ured u vlastitom domu

Ako i ti imaš takvu situaciju da moraš raditi od doma, često ti se posao može pomiješati s osobnim vremenom i tako ti se čini kao da po cijele dane radi. Zato je odlična ideja jednu prostoriju ili kutak doma pretvoriti u mini kućni ured. Tako kada završiš s poslom možeš jednostavno ostaviti posao na tom mjestu i uživati u ostatku dana.

Zdravom hranom do zdravog uma

Stručnjaci su kroz mnogo istraživanja utvrdili da zdrava hrana utječe i na naše raspoloženje i motivaciju. Kada jedeš dosta raznog povrća i voća, piješ puno vode i biljnih čajeva te redovito kuhaš za sebe tvoje će tijelo biti zdravije, baš kao i tvoj um.

Uredi prostor za spavanje

Kvalitetan san je čak možda i važniji od zdrave prehrane, ali je malo nas toga i svjesno. Kako bi se kvalitetno i dovoljno dugo naspavala, preuredi svoju spavaću sobu da bude što ugodnija za boravak te da ima što manje tehnologije i ostalih stvari koje će ometati tvoj san.

Potraži utjehu u vrtu

Ako imaš pristup barem malom komadiću vrta, njeguj ga i provodi više vremena u njemu. Uživaj u najmanjoj čarobnoj sitnici koju pruža, od malog mrava koji nosi mrvicu kruha do velikog bilja koje ga krasi. Tako ćeš se barem na trenutak opustiti i pobjeći od problema koji te muče.

Njeguj svog ljubimca

Kućni ljubimci su nam uvijek dragi, ali nam za vrijeme pandemije pomažu još više. Igra s ljubimcem i briga oko njega pomažu ti fokusirati misli. Pokušaj otići korak dalje i razmaziti ljubimca nekim novim krevetićem ili ukusnom poslasticom. Sretan ljubimac pomoći će ti smiriti misli i fokusirati se.

Funkcionalnost i organiziranost za jednostavniji život

Pospremiti dom nekada nije dovoljno. Važno je i posložiti stvari kako bi život u njemu bio jednostavniji i lakše funkcionirao. Tako ćeš manje vremena morati provesti u potrazi za pojedinim stvarima, a i sama organizacija prostora bit će odličan projekt koji će te zaokupiti.

Čist i mirisan zrak

Kvaliteta zraka u prostoriji može značajno utjecati na tvoje raspoloženje. Potrudi se da prostorije redovito prozračuješ, a odlična je ideja i kupiti mirisnu svijeću koja će ti potpuno promijeniti osjećaj u prostoriji.

Uredi dom po svojoj mjeri

Ne moraš pratiti posljednje trendove u uređenju doma kako bi imala trendi kuću ili stan. Uzmi detalje iz raznih stilova koji ti se sviđaju i personaliziraj ih tako da odražavaju tvoju osobnost i tvoje želje u domu. U prostoriji koju urediš po svome osjećat ćeš se mirnije i sigurnije.

Stvori sigurnu zonu u domu

Jedan kutak doma izdvoji samo za sebe. Bilo da je to krevet u spavaćoj sobi, udobna fotelja u dnevnoj sobi ili spa kutak u kupaonici, tvoj vlastiti zen kutak pomoći će ti da se 'resetiraš' i makneš od svakodnevnih problema i nedaća koje te muče. U ovaj kutak se povuci svaki put kada osjećaš da te pritišće svijet oko tebe.