Afrički tvorovi mogu biti zabavni i ljupki kućni ljubimci

Vjerovali ili ne, afrički tvorovi mogu biti savšeni kućni ljubimci

Afrički tvorovi mogu biti zabavni i ljupki kućni ljubimci

Kada netko spomene tvora vjerojatno vaša prva pomisao na smrad koji se širi oko njega, poput Pepe le Pewa iz crtanih filmova iz čijeg se repa uvijek širio neugodan smrad. No, kod stvarnih tvorova, posebice onih afričkih, sasvim je druga priča.
Istina je da tvorovi imaju žlijezdu iz koje ispuštaju tekućinu, koja ima zaista neugodan miris, no to tvor ga koristi samo ako je napadnut i ako se osjeća ugroženim. Tvorovi koje ljudi imaju za kućne ljubimce toliko su naviknuti na ljude da jednostavno nemaju potrebu za upotrebom te žlijezde. Neki vlasnici nikad ne osjete taj smrad. Baš suprotno, afrički tvorovi imaju predivno gusto krzno i vrlo su uredne životinjice.

Nestašni i znatiželji

Afričke tvorove treba nabaviti dok su sasvim mladi, svega dva mjeseca, najkasnije do navršenih tri mjeseca. Starije od toga nikako nemojte nabavljati, jer ih nikada u potpunosti nećete moći socijalizirati i priviknuti da ljude. Također, nije poželjno da ih nabavljate ukoliko u kući imate djecu predškolske dobi. Po karakteru, afrički tvorovi su nešto između psa i mačke. Vrlo su inteligentne životinje i vrlo radoznale, te obožavaju skrivati stvari, pa se nemojte čuditi ako vam nestanu ključevi i nađete ih iza ormara, novčanik iza pećnice. Također, vole se penjati na namještaj i nestašno igrati, te prije nabave budite svjesni tog razigranog karaktera.
No, osim razigranosti i nestašnosti, prava je kućna maza ukoliko se pripitomi kako treba.

Disciplina i ljubav

Afrički tvorovi su mesožderi, a većina vlasnika daje im mačju hranu. U inozemstvu postoji i kupovna hrana za tvorove, no na žalost u našoj zemlji toga još nema. Tvoru možete također dati kuhanu puretinu ili piletinu, sa slašću će ju pojesti.
Toliko obožava jesti, da ih možete upravo dresirati pomoću hrane, poput psa. Ukoliko je vaš tvor dobar, nagradite ga hranom, ako ne, možete ga kasniti tako da ga zatvorite u njegov kavez. Možete ga disciplinirati ako obavi nuždu gdje ne smije ili se ponaša kako treba.

Kao i svim ljubimcima, tvoru treba mnogo pažnje i ljubavi. Prilično su društvene životinje, pa im trebate posvetiti dosta vremena na dan, dva sata i više. Kada vas nema kod kuće najbolje je da boravi u svojem kavezu, gdje spava i jede, no kada stignete kući budite sigurni da će zahtijevati svu vašu pažnju. Pustite ga neka šeće po stanu, zabavlja sebe i vas, mazite se s njima, ali nemojte biti previše popustljivi, jer će znati iskoristiti svaku priliku za nestašluk.

Kavez mora biti u piljevini, ali ne presitnoj da mu čestice ne ulaze u nos. Što se tiče zdravlja, tvorovi su prilično osjetljivi i skloni ljudskim bolestima, tako da vrlo lako mogu dobiti gripu ili prehladu. Kada je tvor bolestan oči mu se ne sjaje.
Što se tiče higijene, mora se kupati svakih dva-tri mjeseca iako vodu ne vole previše.

Oštri zubi i šetnja

Afrički tvor može narasti i 30-ak centimetara bez repa i iako može biti vrlo umiljati ljubimac, potreban oprez. Radi se o životinji koja ima vrlo oštre zube, koji itekako mogu ugristi.

Osim zubi ima i jaki nagon za razmnožavanjem, te se ženkica mora sterilizirati prije prvog tjeranja, ukoliko to ne učinite, nakon nekog vremena će uginuti.
Vjerojatno se radi o iznimno jakim hormonima, jer i samo parenje tvorova je prilično divlje, za inače ljupke životinjice. Također, mora se cijepiti, a o tome se najbolje posavjetovati s veterinarom.

Zanimljivo je spomenuti da afričkog tvora možete, pa čak je i poželjno voditi u šetnju. Obožavaju prirodu i visoku travu. Kada su još maleni imajte ih na uzici kako vam ne bi pobjegli, no kada će biti veći, moći ćete i bez nje. U šetnji budite oprezni kako vašeg ljubimca ne bi napali psi.


(vam)


Možda će te zanimati

Image
BEZ ADTIVA I KONZERVANSA

Dva hit recepta: S ovim specijalitetima gotovim za pola sata započinje nova tradicija mesnih blagdanskih obroka!

Image
VAŽAN KOMAD

Udobni su i topli: Kardigani koji mogu obogatiti zimske outfite