Roditeljstvo nije za svakoga

Obrati pažnju na znakove koji otkrivaju da ne bi trebala imati djecu (i to je u redu)

Ako nisi sigurna želiš li imati djecu ili ne, postoje i određeni znakovi koji pokazuju da nisi spremna za ulogu roditelja pa ih svakako uzmi u obzir

profimedia-0295917878.jpg
Foto: Profimedia.hr

Suprotno uvriježenom mišljenju, nije svaka žena predodređena da postane majka. Unatoč tome što živimo u modernim vremenima, društvo i dalje pred nas nameće određena očekivanja i kalupe u koje bismo se svi trebali uklopiti.

Image
Osjetljiva tematika

Ove stvari nikad ne bi trebala reći prijateljici koja ne želi djecu

Kada netko odluči živjeti na svoj način, za razliku od većine, postavlja se pitanje – zašto? Svatko ima pravo na svoje mišljenje, no činjenica koju bismo svi trebali prihvatiti je da ne treba svatko biti roditelj.

Ako ne želiš djecu i jako si dobro svjesna te svoje odluke, to je dobro za tebe. Ta odluka tiče se samo tebe i tvog partnera i nikome nisu dužna objašnjavati svoje razloge.

Image

Izvor: Giphy

Nisi li sigurna želiš li imati djecu ili ne, postoje i određeni znakovi koji pokazuju da nisi spremna za ulogu roditelja pa ih svakako uzmi u obzir i donesi odluku koja je najbolja za tebe. Nemoj zaboraviti da si sama zaslužna za svoju sreću pa nemoj krerirati svoj život prema tuđim očekivanjima.

Znakove koji otkrivaju da roditeljstvo nije za tebe donosimo u nastavku.

Tvoj svijet započinje i završava s tobom

Kada dođu djeca, prisiljeni smo svoje snove, želje i osobne planove ostaviti sa strane. Naime, djeca se nisu sposobna brinuti sama o sebi, već to čine njihovi roditelji - odrasle osobe. Ako nisi spremna odreći se svojih snova i ciljeva, onda ne bi trebala razmišljati o potomstvu.

Image
Foto: Pexels

Ne voliš djecu

Ne trebaju svi voljeti djecu i to je sasvim ok. To te ne čini lošom osobom. Da bi imala djecu, trebaš ih voljeti. Ili, kako je jednom netko rekao – donijeti odluku o imanju djece je kao kad se odlučiš tetovirati na licu – moraš biti sto posto sigurna u to. Nije to za svakoga. Nemoj popustiti pod pritiskom vršnjaka ili društvenim očekivanjima. Nastavi svojim putem.

Image
Foto: Pexels

Voliš luksuz

Voliš ugađati sebi? To je jako dobro. No, s dolaskom djece vlastite potrebe treba ostaviti po strani. Ako se bojiš viška kilograma ili dobivanja strija, onda vjerojatno ne bi trebala imati djecu. Normalno je da želiš izgledati dobro i biti u formi, no ako si toliko opsjednuta svojim izgledom da ne možeš podnijeti ni samu pomisao o trudnoći, onda djeca definitivno nisu za tebe. Barem ne u ovom trenutku.

Image
Foto: Unsplash

Obožavaš samoću

Voliš li biti sama i ne viđati se s drugim ljudima ili ti pak nije stalo do bliskosti s drugom osobom, možda baš i nisi najbolji kandidat za roditeljstvo. Trenuci samoće nestaju nakon dolaska djeteta pa dobro razmisli jesi li spremna toga se odreći prije nego odlučiš imati dijete.

Image
Foto: Unsplash

Veliki si perfekcionist

Ako voliš da sve u tvom životu bude kako treba te si sklona perfekcionizmu, možda se djeca baš i ne bi najbolje uklopila u tvoj svijet. Djeca su neuredna, glasna i impulzivna mala bića. Oni će 'poremetiti' tvoj život na najbolji, ali i najgori mogući način. Ako ne možeš podnijeti da išta bude izvan tvog rasporeda, roditeljstvo će ti samo zakomplicirati život.

Image
Foto: Unsplash

Tražiš puno pažnje od partnera

Voljeti i biti voljen želja je gotovo svakog ljudskog bića i u tome nema ništa loše. Ipak, ako si vrlo zahtjevna osoba, osobito u odnosima te tražiš puno pažnje od svog partnera, to je znak da nisi spremna za ulogu majke. Barem ne u ovom trenutku. Djeca iziskuju jako puno pažnje te konstantnu brigu, rad i ljubav. Nakon dolaska djece više nećeš biti centar svemira svom partneru pa uzmi to u obzir ako planiraš potomstvo.

Image
Foto: Unsplash

U lošem si odnosu ili braku

Možda želiš imati djecu, no trenutno se nalaziš u lošoj vezi ili je tvoj brak u krizi. Djeca neće riješiti te probleme pa ih radije nemoj imati. Umjesto toga, pričekaj dok se problemi ne srede i dok ne izađeš iz toksične situacije. U protivnom, dolazak djece u obitelj samo bi mogao dodatno zakomplicirati već ionako problematičnu situaciju. Možda misliš da će dijete poboljšati odnos između tebe i partnera, no u većini slučajeva to nije tako. Stvarni život pun je je tuge i nesretnih završetaka, a dijete bi trebalo odrastati u sretnoj i zdravoj obitelji.

Image
Foto: Pexels