Obrati pažnju

7 namirnica koje nikad ne bi trebala davati svom psu - mogu biti toksične

Brojne namirnice iz ljudske prehrane nisu prikladne za kućne ljubimce, stoga ih trebaš držati podalje od svojih četveronožnih prijatelja

pexels-freestocksorg-688961.jpeg
Foto: Pexels

Psi su naši najbolji prijatelji koji nas vole pratiti gdje god pošli, a osobito vole biti uz nas kada jedemo. I da, zaista je teško odoljeti njihovim slatkim očima i molećim pogledima kada nas pokušavaju 'nažicati' da s njima podijelimo koji zalogaj. Ipak, kada je riječ o davanju ljudske hrane psima, valja biti jako oprezan jer pojedine ljudske namirnice za naše četveronožne ljubimce mogu biti otrovne.

Image
Idealni za prve vlasnike

Slatki i nezahtjevni - oko ovih pasmina pasa nećeš imati previše brige

Važno je istaknuti da psi ne metaboliziraju hranu na isti način kao i ljudi pa tako namirnice koje su za nas dobre za njih možda neće biti prikladne. Dakle, nemoj svoju hranu dijeliti s psom, osim ako nisi sto posto sigurna da on to smije jesti.

Reakcija na određenu namirnicu koja je za psa otrovna ovisi o vrsti hrane, veličini psa, kao i o količini koju je pojeo. Namirnice toksične za pse mogu uzrokovati samo blage nuspojave, poput želučanih tegoba, ali mogu dovesti i do puno gorih komplikacija pa čak i uzrokovati smrt.

Image

Izvor: Giphy

Ako sumnjaš da je tvoj pas pojeo nešto što nije smio, svakako što prije nazovi veterinara. U takvim situacijama ključno je reagirati na vrijeme.

Na sreću, postoje i one ljudske namirnice koje psi smiju jesti i koje su za njih zdrave, poput svježe mrkve ili lubenice, no nikad nemoj pretjerivati. Psu je uvijek najbolje davati pseću hranu koja je primjerena za njegovu dob, veličinu i pasminu. Previše ljudskih namirnica u psećoj prehrani može uzrokovati gastrointestinalne poremećaje ili pridonijeti debljanju.

U nastavku pročitaj koje namirnice nikad ne bi trebala davati svom psu jer mogu biti toksične.

Čokolada, kava i čaj

Trovanje čokoladom jedno je od najčešćih trovanja kod pasa, otkrivaju veterinari. Čokolada sadrži teobromin i kofein, vrste metilksantina koje kod pasa mogu uzrokovati povraćanje, proljev, dahtanje, pretjeranu žeđ, hiperaktivnost, ubrzane otkucaje srca pa čak i smrt. Najopasnija za pse je tamna čokolada koja ima veći udio kakaa. Kava i čaj također sadrže spomenute supstance stoga se nikako ne bi smjeli davati psima, čak ni u malim količinama.  

Image
Foto: Pexels

Luk, vlasac i češnjak

Namirnice poput luka i češnjaka mogu izazvati iritaciju probavnog trakta te dovesti do oštećenja crvenih krvnih stanica i anemije. Toksičnost ovisi i o količini pa tako, primjerice, mala količina češnjaka neće smetati psu. Češnjak ili luk u prahu također mogu predstavljati problem ako ih ljubimci konzumiraju u velikim količinama.

Image
Foto: Pexels

Grožđe i grožđice

Grožđe i grožđice za pse mogu biti toksične ako ih pojedu u velikim količinama. Ove namirnice mogu uzrokovati želučane tegobe, letargiju, kao i naštetiti bubrezima. Ne zna se točno koja komponenta je toksična za naše četveronožne prijatelje, no pretpostavlja se da je problem u vinskoj kiselini.

Image
Foto: Pexels

Orašasti plodovi

Konzumacija orašastih plodova koji sadrže velike količine ulja i masti kod pasa može uzrokovati proljev, povraćanje te upalu gušterače. Izuzetno opasni su makadamski orasi koji mogu kod psa izazvati slabost, depresiju, povraćanje i hipertermiju. Izuzetak je čisti maslac od kikirikija bez dodane soli i ulja koji može biti sjajna poslastica za pse - naravno, u umjerenim količinama.

Image
Foto: Pexels

Alkoholna pića

Alkoholna pića i proizvodi koji sadrže alkohol za pse su izuzetno štetni te mogu uzrokovati povraćanje, proljev, otežanu koordinaciju, drhtanje, probleme s disanjem, komu pa čak i smrt. Ni pod kojim okolnostima nemoj svom psu davati alkohol i uvijek se pobrini da alkoholna pića budu izvan njegovog dosega.

Image
Foto: Unsplash

Citrusno voće

Različiti dijelovi citrusnog voća (plod, stabiljke, lišće, kora) sadrže različite količine limunske kiseline koja može izazvati iritaciju pa čak i poremećaje središnjeg živčanog sustava kod pasa ako ih progutaju u značajnim količinama.

Image
Foto: Pexels

Ksilitol

Iako nije tipična namirnica, ksilitol je uobičajeni umjetni zaslađivač koji se koristi u različitim namirnicama, a za pse može biti koban. Nalazi se u žvakaćim gumama, bombonima, pasti za zube, dodacima prehrani, namazima, pekarskim proizvodima, proteinskim pločicama, itd. Gutanje ksilitola može dovesti do blagih želučanih tegoba i povraćanja te napadaja, ali i izazvati zatajenje jetre i smrt.

Image
Foto: Unsplash