Cvjećarstvo

Savjeti kako na pravilan način oblikovati bugenviliju

Za maksimalnu cvatnju potrebno je njegovati prekrasnu bugenviliju. Saznajte kako oblikovati bugenviliju kako bi vas ona nagradila prekrasnim cvjetovima.

bugenvilija.jpg
Foto: Pixabay

Bugenvilija, porijeklom iz Južne Amerike, izuzetno je popularna među vrtlarima diljem svijeta. Biljka je posebno popularna zbog svojih prekrasnih cvjetova koje uz pravilnu njegu svake godine ponovno bujno bujaju. No, kako oblikovati bugenviliju?

Prvu rezidbu bugenvilije u godini treba uvijek obaviti odmah nakon prezimljavanja, kada bugenvilija još nije iznikla. Daljnje lagano obrezivanje može se obaviti tijekom godine kako bi se povećala cvatnja. Završno obrezivanje prije prezimljavanja u jesen također je uobičajeno da se biljka pripremi za hladnu sezonu. U bilo koje doba godine, proces za oblikovanje bugenvilije je sličan.

Odrežite prošlogodišnje lišće i izdanke u rano proljeće kako bi se bugenvilija mogla dalje granati. Pazite da ne odrežete cijele grane, nego uvijek ostavite trećinu duljine. Šareni cvjetovi uvijek rastu na novim izdancima biljke, pa je prvo obrezivanje posebno važno. Tijekom ljeta mladice s uvelim i osušenim cvjetovima treba povremeno rezati kako bi nove grane ponovno izrasle. Ovom metodom cvatnja se može produžiti ljeti i ponekad uživati ​​u raskoši cvijeća do jeseni. U jesen treba obaviti konačnu rezidbu na biljci kako bi bez problema prezimila. Bugenviliju odrežite malo kompaktnije, kako ne bi zauzimala previše mjesta na zimskom položaju. Ovaj način za oblikovanje bugenvilije će osigurati siguran razvoj biljke.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.