Praktični savjeti

Kolika je propisana minimalna širina stepenica?

Jeste li znali da postoji pravilo koje određuje minimalnu širinu stepenica? Saznajte kolika mora biti minimalna širina stepenica te maksimalna visina jedne stepenice.

stepenice.jpg
Foto: Pixabay

Mjere stubišta određene su uobičajenom praksom i građevinskim kodeksom, koji je i sam često utemeljen na općenito odobrenim praksama. Ova pravila imaju za cilj učiniti stubišta što sigurnijima, stoga ih se nikada ne smije zanemariti ili zaobići. U isto vrijeme, mjerenja stepenica dopuštaju određenu fleksibilnost, budući da većinu mjerenja prate minimumi ili maksimumi.

Ovi standardi za mjerenje stubišta, poput minimalne širine stepenica pomažu izgraditi sigurno stubište te pomažu u izgradnji udobnog stubišta koje možete koristiti iz dana u dan, godinama koje dolaze. Međutim, nisu sve mjere stubišta univerzalno iste u svim dijelovima svijeta. Obavezno provjerite kod svoje agencije za izdavanje dozvola o građevinskim propisima koji se odnose na vašu lokaciju. No, kolika je minimalna širina stepenica?

Minimalna širina stepenica odnosi se na udaljenost od lijevog do desnog ruba stepenice. Propisana minimalna širina stepenica iznosi 92 cm. Ova širina je i više nego dovoljna kako bi se jedna osoba penjala ili spuštala po stepenicama. Osim toga, propisana je i visina pojedine stepenice. Visina pojedine stepenice ne smije biti veća od 20 cm.