Sport

Koja je idealna temperatura vode za kupanje u bazenu?

Napunili ste bazen vodom u vašem dvorištu i zanima vas koja je idealna temperatura vode za kupanje u bazenu? Saznajte zašto je temperatura važna te koja je idealna temperatura vode za kupanje u bazenu.

olimpijski-bazen.jpg
Foto: Pixabay

Općenito se smatra da je najbolja temperatura vode za plivanje u bazenu oko 25-28°C. Ovaj temperaturni raspon je ugodan za većinu plivača i omogućuje dugotrajno plivanje bez osjećaja hladnoće. Međutim, različite aktivnosti u vodi ovise o temperaturi. No, koja je idealna temperatura vode za kupanje u bazenu?  

Vrijedno je napomenuti je preporučena temperatura od 26-29°C za rekreativno plivanje, a za kupanje ili igranje u bazenu je ugodnija toplija temperatura, između 25-28°C. Temperatura bazena također može ovisiti o svrsi plivanja, na primjer, za trening i fitness plivanje može biti potrebna niža temperatura kako bi se mišićima pomoglo da rade više, dok terapijsko plivanje može zahtijevati višu temperaturu kako bi se mišići više opustili.

Osim toga, važno je napomenuti da idealna temperatura može varirati ovisno o osobnim preferencijama, kao i čimbenicima kao što su dob, zdravlje i vanjska temperatura. Djeci i starijim osobama možda bi više odgovarao topliji bazen, dok zdravim odraslim osobama više odgovara hladniji bazen.