Pravila ponašanj

Kako prema bontonu koristiti pribor za jelo u restoranu?

Postoje određena pravila ponašanja u restoranu. Koja su pravila bontona u restoranu vezana uz pribor za jelo?

pribor-za-jelo.jpg
Foto: Pixabay

Želite li ostaviti dobar dojam u restoranu važno je znati koji pribor koristiti i kako se određeni pribor koristi. Bilo da ste na opuštenoj večeri ili jedete u restoranu s 5 zvjezdica, možete pokazati svoje znanje o pravilnom bontonu bez zastrašivanja.

Bonton u restoranu za pribor je vrlo jednostavan. Koristite pribor redom od onog koji je najudaljeniji od tanjura. Lijevo idu vilice, prvo vilica za salatu, a zatim vilica za večeru pored tanjura. Na desnoj strani tanjura naći ćete nož, nož za predjelo ili salatu i žlicu, Oštrice noža trebaju biti postavljene tako da su stranice za rezanje okrenute prema tanjuru. Vilica i nož najbliži tanjuru služe za glavno jelo.

Kad jedete u otmjenom restoranu, zapamtite da je pribor za jelo alat. Svaki od njih ima svoju svrhu, a ako naučite što je to, ne biste trebali imati problema. Bonton u restoranu za pribor napravljen je logički kako bi vam bilo što lakše i jednostavnije jesti. Na nekim neformalnim druženjima u redu je jesti pileće ili svinjske kotlete rukama. Međutim, to nije slučaj na svečanim večerama u otmjenim restoranima.