Računarstvo

Koji su unutarnji dijelovi računala?

Unutarnji dijelovi računala osnovni su dio konfiguracije računala. Koji su unutarnji dijelovi računala?

dijelovi-računala.jpg
Foto: Pixabay

Jeste li ikada pogledali u kućište računala ili vidjeli slike unutrašnjosti jednog od njih? Mali dijelovi možda izgledaju komplicirano, ali unutrašnjost kućišta računala zapravo i nije toliko tajanstvena. Saznajte koja su tri osnovna unutarnja dijela računala.

Prvi i osnovni unutarnji dio računala je matična ploča. Matična ploča je glavna strujna ploča računala. To je tanka ploča koja drži procesor, memoriju, priključke, kartice za proširenje za kontrolu videa i zvuka i veze s priključcima za USB. Matična ploča povezuje se izravno ili neizravno sa svim dijelovima računala.

Drugo unutarnji dio računala je središnja procesorska jedinica, koja se naziva i procesor, a nalazi se unutar kućišta računala na matičnoj ploči. Ponekad se naziva mozgom računala, a njegov je zadatak izvršavanje naredbi. Kad god pritisnete tipku, kliknete mišem ili pokrenete aplikaciju, šaljete upute procesoru te ih on izvršava.

Posljednji osnovni dio računala je tvrdi disk. Tvrdi disk je mjesto na kojem se pohranjuju vaš softver, dokumenti i druge datoteke. Tvrdi disk je dugotrajna pohrana, što znači da su podaci i dalje spremljeni čak i ako isključite računalo. Važno je poznavati koji su unutarnji dijelovi računala kako bi proširili znanje o tehnologiji koja nas okružuje.