Proslava

Tko prvi slavi Novu godinu?

Doček Nove godine nije u svim zemljama u isto vrijeme. Saznajte tko prvi slavi Novu godinu.

nova-godina.jpg
Foto: Pixabay

Pitanje tko prvi slavi Novu godinu raspravlja se već dugo vremena. Postoje dvije glavne teorije koje pokušavaju odgovoriti na pitanje tko prvi slavi novu godinu. Prva teorija temelji se na ideji vremenskih zona. Ova teorija govori da zemlja koja se nalazi na istočnoj strani međunarodne datumske linije prva slavi Novu godinu.


Druga teorija kaže da se odgovor na pitanje tko prvi slavi Novu godinu temelji na izlasku sunca, pa će one zemlje koje imaju izlazak sunca ranije od drugih prvo dočekati Novu godinu. To bi značilo da bi zemlje koje se nalaze u Sjevernoj Americi i Europi Novu godinu slavile u različito vrijeme, a Azija bi prva slavila Novu godinu jer su oni na istočnoj strani Zemaljske kugle.

Osim ove dvije teorije, postoji još jedan čimbenik koji utječe na to tko prvi slavi Novu godinu, a to je vrsta kalendara. U gregorijanskom kalendaru nova godina počinje 1. siječnja. Prema julijanskom kalendaru, nova godina počinje 14. siječnja. Odgovor na pitanje tko prvi slavi Novu godini nije nimalo jednostavan jer postoji mnogo čimbenika koji utječu na proslavu Nove godine.


Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju