Tehnologija

Što je sigurnosna kopija datoteke - backup?

Svakodnevno vidite obavijest o stvaranju sigurnosne kopije datoteka na svom mobitelu no ne znate što je to? Saznajte što je sigurnosna kopija datoteke - backup.

backup.jpg
Foto: Pixabay

Sigurnosno kopiranje datoteka (backup) odnosi se na proces stvaranja kopije važnih datoteka i podataka u slučaju da su izvorne datoteke izgubljene ili oštećene. To se može učiniti različitim metodama, uključujući stvaranje ručne kopije datoteka na vanjskom tvrdom disku ili pomoću softvera koji automatizira proces.

Postoji nekoliko različitih vrsta sigurnosnih kopija datoteka, uključujući pune sigurnosne kopije, inkrementalne sigurnosne kopije i diferencijalne sigurnosne kopije. Potpuna sigurnosna kopija je potpuna kopija svih datoteka i podataka, dok inkrementalne sigurnosne kopije kopiraju samo datoteke koje su izmijenjene ili stvorene od zadnje sigurnosne kopije. Diferencijalne sigurnosne kopije kopiraju sve datoteke koje su izmijenjene ili stvorene od posljednje pune sigurnosne kopije.

Sigurnosne kopije datoteka mogu se pohraniti na različite medije, uključujući vanjske tvrde diskove, USB flash pogone i usluge pohrane u oblaku. Također je važno redovito planirati svoje sigurnosne kopije, to će osigurati da su vaše datoteke i podaci ažurni i da se mogu lako vratiti u slučaju nužde. Osim toga, potrebno je čuvati višestruke kopije sigurnosnih kopija na različitim lokacijama, primjerice na vanjskom tvrdom disku i u oblaku.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.