Svijet kartica

Što je prepaid kartica?

Često čujete za pojam prepaid kartica, no ne znate što je prepaid kartica? Saznajte što je prepaid kartica i kako se koristi.

prepaid-kartica.jpg
Foto: Pixabay

Jednostavan odgovor na pitanje što je prepaid kartica je da je prepaid kartica je vrsta kreditne kartice s kreditnim limitom na temelju depozita vlasnika računa. Radi kao obična kreditna kartica, ali umjesto da kupuju artikle putem kredita, vlasnici računa troše novac koji su već učitali na karticu.

Prepaid kartice nalikuju standardnim kreditnim karticama, ali rade kao debitne kartice. Korisnici moraju prvo učitati karticu prije nego što je mogu koristiti za kupnju. Banke i druge financijske institucije izdaju kartice s logotipima velikih kartičarskih kuća, kao što su MasterCard ili Visa. Međutim, kartice se prodaju preko nezavisnih tvrtki.

Kada je odgovoreno na pitanje što je prepaid kartica, važno je naglasiti kako se koristi prepaid kartica. Vlasnici računa ne moraju brinuti o nagomilavanju dugova ili financijskih troškova. Ono što imaju na računu je sve što su u mogućnosti potrošiti. Nema datuma dospijeća ili salda o kojem treba razmišljati. Budući da korisnici ne posuđuju novac kada koriste prepaid karticu, nema financijskih troškova ili kamata koje treba uzeti u obzir. Međutim, to ne znači da je korištenje prepaid kartice besplatno. Postoje uobičajene naknade za vođenje prepaid kartica.