Tehnologija

Što je hibernacija laptopa? Kako pokrenuti laptop iz hibernacije?

Postavili ste laptop u stanje hibernacije i sada ga ne znate upaliti? Ne morate paničariti. Saznajte što je hibernacija laptopa i kako pokrenuti laptop iz hibernacije.

laptop.jpg
Foto: Pixabay

Hibernacija je jedna od opcija mirovanja laptopa koja omogućuje korisnicima da smanje potrošnju energije i produže vijek trajanja baterije. Kod hibernacije, svi aktivni programi, datoteke i podaci se spremaju na tvrdi disk, a računalo se zatim isključuje. Kada se računalo ponovno pokrene, sve se podatke i datoteke vraćaju na mjesto gdje su bili prije nego što je računalo ušlo u stanje hibernacije. No, kako pokrenuti laptop iz hibernacije?

Ako vaše prijenosno računalo podržava hibernaciju, možete ga jednostavno staviti u stanje mirovanja tako što ćete pritisnuti gumb za napajanje ili odabrati opciju "Hibernacija" iz izbornika Start. Kada se računalo ponovno pokrene, bit će vam ponuđena opcija da se vratite na mjesto gdje ste bili prije nego što je računalo ušlo u stanje hibernacije. Postoje i drugi načini za probuditi računalo iz stanja hibernacije. Ako pritisnete gumb za napajanje, računalo će se uključiti u normalnom načinu rada. Ako koristite laptop, možda će biti potrebno pritisnuti gumb za napajanje i zadržati ga pritisnutim nekoliko sekundi dok se ne pojavi zaslon za buđenje. Ponekad je potrebno pritisnuti i držati tipku za "Hibernaciju" na tipkovnici dok se računalo ne probudi iz stanja mirovanja. Ovo su najčešći načini za pokretanje laptopa iz hibernacije. Važno je napomenuti da postupak pokretanja laptopa može varirati ovisno o modelu laptopa koji koristite.