Poslovni svijet

Što je samoinicijativna molba za posao? Kako napisati samoinicijativnu molbu za posao?

Želite se prijaviti na posao bez da je tvrtka objavila natječaj? To se naziva samoinicijativna molba za posao. Saznajte što je točno samoinicijativna molba za posao i kako ju poslati.

molba-za-posao.jpg
Foto: Pixabay

Samoinicijativna molba za posao je proces kada kandidat proaktivno traži posao putem slanja životopisa i motivacijskog pisma potencijalnim poslodavcima, bez da postoji objavljeno radno mjesto. Ovaj proces se često koristi kada kandidat želi raditi u određenoj tvrtki ili industriji, ili kada želi raditi na određenoj poziciji, ali trenutno nema otvorenih radnih mjesta.

Samoinicijativna molba za posao je dobar način da se kandidat predstavi poslodavcu i pokaže svoju želju i motivaciju za radom u njihovoj tvrtki. Međutim, potrebno je pridržavati se nekoliko pravila kako bi se molba što bolje predstavila. Prvo, provjerite da je vaš e-mail profesionalan i da sadrži vaše ime, poziciju i kontakt informacije u potpisu. E-mail naslov treba biti jasan i opisati vašu namjeru, primjerice "Samoinicijativna molba za posao".

Drugo, priložite vaš životopis i motivacijsko pismo. Vaš životopis treba biti dobro napisan i usmjeren na posao za koji se molite, a motivacijsko pismo treba objasniti zašto se želite prijaviti za posao u određenoj tvrtki i kako se vaše iskustvo i vještine podudaraju s potrebama poslodavca.

Treće, budite specifični u svojoj molbi. Umjesto da šaljete općenitu molbu za bilo koji radni posao, trebate se fokusirati na određenu tvrtku ili industriju u kojoj želite raditi i navesti kako se vaše iskustvo i vještine podudaraju s tim područjem. Kada pošaljete samoinicijativnu molbu za posao, budite strpljivi i spremni na odgovor.