Tehnologija

Koliko traje baterija na mobitelu?

Mobitel vam se čudno ponaša i brzo se ugasi? Problem bi mogao biti u bateriji na mobitelu. Donosimo koliko traje baterija na mobitelu i kako produžiti vijek trajanja baterije.

mobitel.jpg
Foto: Pixabay

Baterije na mobitelu traju u prosjeku 3 do 5 godina, ali ta procjena može uvelike varirati ovisno o različitim čimbenicima. Navike punjenja igraju važnu ulogu u vijeku trajanja baterije. Što više punite bateriju, to će se njen kapacitet s vremenom više smanjivati. Jednostavna formula koja govori koliko traje baterija na mobitelu je da će nakon 500 punjenja kapacitet baterije pasti na 80%.

Osim toga, način na koji koristite mobitel ima izravan utjecaj na vijek trajanja njegove baterije. Ako ga često koristite za aktivnosti koje troše bateriju poput gledanja videa i igranja igrica, baterija će se neizbježno brže prazniti i trošiti. Jedan od glavnih znakova da vam je baterija na mobitelu pri kraju je da se performanse mobitela smanjuju.

Osim toga, postoje još neki znakovi koje trebate pratiti kako bi znali u kojem je stanju vaša baterija na mobitelu. Prvi znak koji odgovara na pitanje koliko traje baterija na mobitelu je vrijeme trajanja mobitela dok je napunjen. Normalno je vidjeti razliku u kapacitetu punjenja nakon prve godine korištenja uređaja, ali ako vaš telefon gubi snagu sve brže i brže bez promjene načina na koji ga koristite, to može biti znak da treba zamijeniti bateriju. Važno je znati koliko traje baterija na mobitelu kako biste znali nakon koliko vremena možete očekivati pad produktivnosti baterije.