Play logo
Tehnologija

Koja se tehnologija primjenjuje pri izradi LED zaslona mobitela?

Imate mobitel s LED zaslonom, no ne razumijete što to znači? Donosimo što je LED tehnologija i koja se tehnologija primjenjuje pri izradi LED zaslona mobitela.

mobitel.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

LED diode su sićušni uređaji koji emitiraju svjetlost jedne boje, što je određeno materijalom koji se koristi za izradu diode. U tradicionalnim LED diodama koriste se metali kao što su aluminij, galij, arsenid i cink. Kada je odgovoreno na pitanje koja se tehnologija primjenjuje pri izradi LED zaslona mobitela, potrebno je navesti zašto se koriste LED zasloni na mobitelima.

Play logo

Postoje brojne prednosti LED tehnologije. LED tehnologije troše manje energije od LCD-a, manje su i lakše, a svaki je piksel posebno osvijetljen, što čini mnogo dublju crnu boju od LCD-a s pozadinskim osvjetljenjem. Tradicionalne LED diode su prevelike su da bi se mogle koristiti za izradu malih zaslona. Stoga se umjesto LED tehnologije primjenjuje OLED tehnologija pri izradi LED zaslona mobitela.

OLED-i, za razliku od LED-a, koriste tvari na bazi ugljika za stvaranje svjetlosti umjesto običnih metala. Međutim, molekularna razlika nije ono što je važno, prednost OLED-a u odnosu na LED je u tome što su znatno manji, što znači da se mogu koristiti za stvaranje mobilnih zaslona u visokim razlučivostima. Važno je znati koja se tehnologija primjenjuje pri izradi LED zaslona mobitela kako bi znali koji mobitel odabrati.

Play logo