Tehnologija

Kako radi projektor? Što je projektor?

Volite se upoznavati s novom tehnologijom i zanima vas kako radi projektor? Na pravom ste mjestu. Saznajte što je projektor i kako radi projektor.

projektor.jpg
Foto: Pixabay

Jeste li se ikada pitali kako funkcionira prikaz filmova u kinu? Pa, kao što možda znate, odgovor na to su projektori. Projektori pomažu poboljšati doživljaj gledanja filmova, ali njihova korisnost ne prestaje samo na kinodvorani. Projektori se također koriste u sobama za sastanke, konferencijama, učionicama i mnogim drugim mjestima za poboljšanje ukupnog korisničkog iskustva. Dakle, kako radi projektor?

Jednostavan odgovor na pitanje kako radi projektor je da projektor funkcionira pomoću DLP tehnologije. DLP tehnologija temelji se na mikročipu poznatom kao digitalno mikro ogledalo ili DMD. DMD je čip koji sadrži blizu dva milijuna sićušnih zrcala u kvadratnoj mreži. Ova zrcala su nevjerojatno mala. Prisutan je i elektronički sklop koji pomaže u odlučivanju o orijentaciji svakog zrcala. Sjajni izvor svjetla tada se obasjava na DMD i elektronički sklop pojedinačno naginje svako zrcalo naprijed-natrag.

Ako je ogledalo nagnuto prema svjetiljci, ono obasjava svjetlo prema ekranu. Ovo jedno zrcalo predstavlja jedan piksel. Ako je zrcalo nagnuto od izvora svjetlosti, ono ne može reflektirati svijetli izvor svjetlosti, ostavljajući tako prostor na ekranu prazan ili taman. Svako zrcalo radi zasebno, a dva milijuna zrcala grade sliku visoke razlučivosti. Važno je znati kako radi projektor da bi znali kako funkcionira tehnologija svuda oko nas.