Tehnologija

Kratki vodič za pravilno formatiranje SD kratice

Kupili ste novu SD karticu? Prije nego ju krenete koristiti, potrebno je formatirati SD karticu. Saznajte što je SD kartica te što je formatiranje SD kartice.

laptop.jpg
Foto: Pixabay

SD kartica je vrsta prijenosnog uređaja za pohranu koji se obično koristi u fotoaparatima, pametnim telefonima i drugim prijenosnim uređajima. Nudi izvrsnu opciju za pohranjivanje velikih količina podataka u pokretu. Formatiranje SD kartice je postupak koji vam omogućuje da izbrišete stare podatke i počnete ispočetka, međutim, važno je napraviti sigurnosnu kopiju svih važnih datoteka prije formatiranja. No, kako izgleda formatiranje SD kartice?

Za potpuno formatiranje SD kartice, najprije umetnite SD karticu u utor za SD karticu na računalu. Na računalu kliknite gumb „Start“ i u traku za pretraživanje upišite "Disk Management". Kliknite opciju Disk Management koja se pojavi. Nakon toga je potrebno pronaći SD karticu. Potražite SD karticu na popisu pogona i particija koji se pojavljuje u alatu za upravljanje diskom. SD kartica će se vjerojatno prepoznati po veličini i vrsti datotečnog sustava koji koristi. Zabilježite slovo pogona dodijeljeno SD kartici, npr. D: ili E:.

Sljedeće što trebate učiniti kada želite formatirati SD karticu je pokretanje procesa. Desnom tipkom miša kliknite SD karticu i odaberite "Formatiraj". U prozoru Format odaberite datotečni sustav koji želite koristiti za SD karticu. Najčešći datotečni sustavi za SD kartice su exFAT i FAT32. Pritisnite gumb "Start" za početak procesa formatiranja te pričekajte da se proces formatiranja završi. Proces formatiranja može potrajati nekoliko minuta, ovisno o veličini SD kartice i brzini vašeg računala. Kada se proces formatiranja završi, SD kartica će biti spremna za korištenje.