Tehnologija

Kako se koristi i čemu služi tipka num lock?

Zanima vas čemu služi tipka num lock? Saznajte kako se koristi i čemu služi tipka num lock.

tipkovnica.jpg
Foto: Pixabay

Tipka num lock uključena je u neke računalne tipkovnice za promjenu funkcionalnosti brojčanih tipki, što omogućuje ugradnju više funkcija i prečaca u tipkovnicu. Na isti način na koji caps lock pretvara sva slova u velika, num lock uključuje ili isključuje sekundarnu funkciju tipki brojčanika. Kada ste otkrili čemu služi tipka num lock, važno je znati kako se korist tipka num lock.

Ne postoji standardni način za korištenje tipke num lock, a njezin položaj i funkcija mijenjaju se od tipkovnice do tipkovnice. Međutim, način korištenja num lock tipke je uvijek povezan s brojevima. Na radnoj površini, funkcije tipke num lock obično imaju veze s manipuliranjem kursorom ili položajem stranice. Kada je num lock aktiviran, tipke se mogu koristiti za unos brojeva.

Međutim, kada je tipka num lock deaktivirana, ona ima drugačije funkcije. Na prijenosnim računalima uobičajeno je otkriti da num lock aktivira numeričke funkcije abecednih tipki, a ponekad morate pritisnuti tipku function da biste je aktivirali. Ukratko, odgovor na pitanje čemu služi tipka num lock jest dodavanje više funkcionalnosti tradicionalnoj tipkovnici.