Računarstvo

Što je procesor? Čemu služi procesor?

Upoznati ste s činjenicom da je procesor jedan od najvažnijih čipova u računalo ali niste sigurni čemu služi procesor? Saznajte što je procesor i čemu služi procesor.

procesor.jpg
Foto: Pixabay

Procesor se često naziva mozgovima računala. Iako procesor nije jedina procesorska jedinica u računalu, ali je najvažnija. Procesor izvodi izračune, radnje i pokreće programe. U starijim računalima te su funkcije bile podijeljene na više procesora. No, poboljšanja proizvodnje i dizajna znače da cijeli procesor može stati na jedan čip. No, čemu služi procesor?

Najjednostavnije objašnjenje čemu služi procesor je kroz tri koraka: dohvaćanje, dekodiranje i izvršavanje. Dohvaćanje uključuje primanje uputa. Uputa ili instrukcija je predstavljena kao niz brojeva i prosljeđuje se procesoru iz rama. Svaka instrukcija je samo jedan mali dio bilo koje operacije, tako da procesor mora znati koja instrukcija slijedi. Nakon što se instrukcija dohvati i pohrani, procesor prosljeđuje instrukciju krugu koji se naziva dekoder instrukcija. Ovaj korak dekodira instrukciju, odnosno pretvara instrukciju u signale koji se prosljeđuju drugim dijelovima procesora.

U posljednjem koraku, dekodirane upute šalju se relevantnim dijelovima procesora kako bi se izvršili. Rezultati se obično zapisuju u procesorski registar, gdje ih kasnije upute mogu referencirati. Važno je znati čemu služi procesor kako bi znali kako vaše računalo funkcionira.