Tehnologija

Čemu služi matična ploča?

Matična ploča je osnovna komponenta svakog računala. Čemu služi matična ploča?

matična-ploča.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

Matična ploča je glavna tiskana ploča unutar računala, što znači da je to primarni dio strujnog kruga u koji se svi ostali dijelovi spajaju kako bi stvorili kohezivnu cjelinu. Matična ploča je okosnica koja povezuje komponente računala zajedno na jednom mjestu i omogućuje im da međusobno komuniciraju. Bez matične ploče niti jedan od dijelova računala, poput procesora, grafičke kartice ili tvrdog diska ne bi mogao komunicirati. Potpuna funkcionalnost matične ploče neophodna je za dobar rad računala.

Play logo

Kada znate čemu služi matična ploča, važno je znati od kojih se dijelova matična ploča sastoji. Iako ne morate redovito zaviriti u unutrašnjost svog računala da biste pogledali matičnu ploču, pametno je upoznati se s detaljima ovog osnovnog alata za rad računala. Matična ploča će izgledati kao komad ravnog kartona ili plastike s mnogo metalnih žica na i oko nje.

Dijelovi matične ploče uključuju priključke za napajanje i podatke, kondenzatore, hladnjake i ventilatore. Također možete vidjeti rupe za vijke za dodavanje novih dijelova ili za pričvršćivanje u uređaj. Dijelovi koji se spajaju na nju, bilo žicama ili izravno, često se nazivaju komponentama. Važno je znati što je matična ploča i čemu služi matična ploča kako bi se bolje upoznali sa osnovnim načinom rada računala.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.