Uređenje interijera

Kratki vodič kako odabrati veličinu tepiha

Tepih osim što ima funkcionalnu ulogu, ima i važnu dekorativnu ulogu. Kako odabrati tepih ovisi o nekoliko važnih faktora.

metar.jpg
Foto: Pixabay

Danas se na tržištu nalaze tepisi različitih dizajna, modela, veličina, ali i materijala od kojih su napravljeni. Stoga je važno prije odlaska u kupovinu odrediti kakav točno tepih trebate. Najvažnije je pravilno odabrati veličinu tepiha.

Najprije odredite dimenzije tepiha, pravilno izmjerite prostor na kojem bi se trebao nalaziti tepih. Tepih se većinom ne postavlja od kuta do kuta sobe, već se postavlja u određeni dio sobe. Nakon što ste dobili dimenzije i prostor na koji želite postaviti tepih odredite namjeru. Ne postoji neko određeno pravilo kako pravilno odabrati veličinu tepiha, već to ovisi prvenstveno o vama. Kod pravilnog odabira veličine tepiha je važno i je li uloga tepiha samo dekorativna ili funkcionalna. Ako je dekorativna tada možete izabrati tepih manjih dimenzija.

Treći korak kako odabrati tepih je odabir materijala. Ako je uloga tepiha funkcionalna i želite da tepih štiti od hladnoće tada je važno izabrati što deblji i bolji materijal.

I tek na kraju je važna estetika, odnosno kakav dizajn tepiha želite imati. Izaberite tepih koji odgovara prostoru u kojem će biti smješten. Vodite računa o bojama i stilu namještaja kako biste pravilno odabrali i tepih. Prije odlaska u kupovinu važno je odgovoriti na osnovna pitanja kako biste pravilno izabrali tepih.