Kulinarstvo

Koji je najbolji test za provjeru je li jaje pokvareno?

Bez obzira jesu li svježa jaja ili ne treba napraviti test je li jaje pokvareno. Koji je najbolji test za provjeru je li jaje pokvareno?

jaje.jpg
Foto: Pixabay

Pokvareno jaje je jaje koje je prošlo kroz proces truljenja i nije prikladno za konzumiranje. Pokvarena jaja sadrže bakterije koje mogu uzrokovati probavne probleme i druge zdravstvene probleme. Stoga je važno testirati jaja prije nego ih jedete, kako biste bili sigurni da su svježa i sigurna za konzumiranje.

Za prvi test pokvarenog jaja potrebna vam je posudica s vodom. Stavite jaje u posudu s hladnom vodom. Ako jaje pluta na površini, vjerojatno je pokvareno. Ako jaje potone na dno čaše, to znači da je jaje svježe i sigurno za jelo.

Drugi način za testiranje pokvarenog jaja je pomoću njegovog mirisa i boje. Ako za vaš recept ne trebate jaje u ljusci, možete razbiti jaje o ravnu površinu. Ako je svježe, žumanjak bi trebao biti jarko žut ili narančast, a bjelanjak se ne bi trebao puno raširiti. Nakon toga uključite nos i pokušajte osjetiti miris jaja. Ako ima neugodan miris, jaje je pokvareno.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.