Play logo
Svježe voće

Kako pravilno oprati jagode od pesticida?

Jagode je potrebno dobro oprati od pesticida prije upotrebe, a osobito one kupovne. Kako pravilno oprati jagode od pesticida?

jagode.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

Jagode se tretiraju pesticidima kako se zaštitile od bolesti i štetočina. Ako kupujete jagode i ne znate kako su tretirane svakako ih je potrebno dobro oprati.

Play logo

Najbolji način kako oprati jagode je uz pomoć hladne vode, octa ili limunovog soka. Najprije isperite jagode u hladnoj vodi.

U hladnu vodu dodajte 2 žlice octa ili limunovog soka i dodajte jagode. Potopite jagode u vodu s octom ili limunovim sokom. Neka stoje barem 10 minuta. Nakon toga dobro isperite jagode u hladnoj vodi. Otopina octa ili limunovog soka u kombinaciji s vodom trebala bi isprati pesticide s jagoda. Jagode su spremne za konzumiranje tek kada ih dobro isperete.

I na kraju možete osušiti jagode u kuhinjskoj krpi, papirnatom ručniku ili ostaviti da se same osuše. Jagode su najbolje kada su svježe, možete ih odmah koristiti ili ih spremiti u zamrzivač za kasnije korištenje.

Play logo

Ako koristite jagode iz vlastitog vrta i niste ih tretirali pesticidima tada je dovoljno jagode oprati u hladnoj vodi. Svakako operite jagode prije konzumacije i isperite s njih sve eventualne nečistoće.

Play logo