Svijet začina

Kako koristiti šafran kao začin? S kojim jelima se slaže šafran?

Šafran je poznati začin koji se koristi u pripremi različitih jela. Saznajte kako koristiti šafran u kulinarstvu.

safran-zacin.jpg
Foto: Pixabay

Šafran je začin poznati po svojoj specifičnoj aromi i okusu. Upravo zato treba oprezno koristiti šafran. Kako koristiti šafran?

Šafran kao začin najčešće se koristi u pripremi različitih umaka i kuha. Osobito se dobro slaže s rajčicom i jelima na bazi rajčice. To je začin koji se češće koristi u pripremi ribljih jela, a manje mesnih. Šafran je vrlo intenzivnog okusa i potrebno ga je pravilno koristiti kako ne bi njegov okus preuzeo okus cijelog jela. Koristite ga u vrlo malim dozama kako bi samo dao aromu jelu. Šafran se koristiti i kao začin kod pripreme povrća, ali i jela s rižom.

Šafran se može koristiti i mljeveni. Ako koristite mljeveni šafran obratite pozornost na doziranje. Mljeveni šafran isto kao i osušeni ima specifičan jaki okus.

Jedan od najčešćih načina kako se koristi šafran je tako da ga prije upotrebe kratko stavite namakati u vodu ili mlijeko. Neka šafran odstoji u vodi ili mlijeku oko pola sata prije dodavanja u jelo. Tako možete dodati više šafrana u jelo jer će se ublažiti njegov okus.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.