Emocionalni zlostavljači

Pet znakova da se nosiš s toksičnim roditeljem u odrasloj dobi

Ova toksična dinamika između roditelja i djeteta (bez obzira na odraslu dob) ne isplivava na površinu samo preko noći - često postoji povijest egocentričnog, kontrolirajućeg, pretjerano kritičnog ponašanja ili prebacivanja krivnje i zanemarivanja

profimedia-0094239298.jpg
Foto: Profimedia

Kad odrasteš s toksičnim roditeljem, mogu proći godine - čak i desetljeća - da prepoznaš koliko je odnos zapravo disfunkcionalan.

To bi moglo biti zato što se njihovo loše ponašanje s vremenom normaliziralo ili zato što si gajila nadu da će se tvoj roditelj promijeniti i da će se vaš odnos promijeniti, objasnila je za HuffPost Peg Streep - autorica knjige "Daughter Detox: Recovering from an Unloving Mother and Reclaiming Your Life".

Image
Roditeljske pogreške

Radiš li ih? 8 stvari koje otkrivaju toksičnog roditelja

Važno je napomenuti da čak ni najzdraviji odnosi nisu imuni na razdoblja napetosti ili nesuglasica - a ni tvoj odnos s roditeljima nije iznimka, bez obzira koliko godina imaš.

"Odrasla djeca donose odluke koje se razlikuju od onih koje su njihovi roditelji donosili u svim područjima života, a neki sukobi su neizbježni", rekla je Streep. "Ali to je način na koji se rješavaju sukobi i nesuglasice te ono što razlikuje napetost od toksičnosti."

Ova toksična dinamika između roditelja i djeteta ne isplivava na površinu samo preko noći; često postoji povijest egocentričnog, kontrolirajućeg, pretjerano kritičnog ponašanja ili prebacivanja krivnje i zanemarivanja.

Image

Naravno, mogao bi se pojaviti određeni problem i uzrokovati razdor u razumno zdravim odnosima, ali "istinski toksični odnosi odraslog djeteta/roditelja ne niču niotkuda", rekla je Streep. "Roditelji s visokim narcisoidnim osobinama ili koji su kontrolirajući ili borbeni nastavit će se ponašati kao i uvijek, unatoč odrasloj dobi djeteta", dodala je.

U nastavku smo stoga izdvojile nekoliko najvećih znakova da se u odrasloj dobi nosiš s toksičnim roditeljem.

Oni manipuliraju tobom kako bi postigli svoje

Čak i kao odrasli, žudimo za ljubavlju i odobravanjem svojih roditelja. Toksičan roditelj će to iskoristiti kako bi dobio ono što želi.

"Iako možda donosiš ispravne odluke za sebe, tvoji roditelji čine da se osjećaš kao da su tvoje odluke na neki način štetne za njih i prijete da će povući ljubav ili vezu ako ideš protiv onoga što oni žele", rekla je licencirana savjetnica za mentalno zdravlje Justine Carino, koji je specijalizirana za disfunkcionalne obiteljske odnose.

Ako im odbiješ udovoljiti, prijetnje će se samo nastaviti. "Budući da kazne više nisu opcija, roditelji mogu iskoristiti moguće otuđenje ili primjerice izbaciti odraslo dijete iz njegovog ili njezinog nasljedstva ako se ono ne pridržava 'pravila'", rekla je Streep.

Image

Omalovažavaju tvoje osjećaje i često te optužuju da si 'preosjetljiva'

Kada toksičnom roditelju pokušaš izraziti svoju povrijeđenost ili razočaranje u vezi sa situacijom, oni brzo odbace ili minimiziraju tvoje osjećaje, što te tjera da neprestano preispituješ vlastitu percepciju. Drugim riječima, 'ispiru ti mozak'. "Često se osjećate emocionalno obezvrijeđenim od strane njih i imate mnogo osjećaja sumnje u sebe nakon razgovora s njima", rekao je Carino.

Jedan od klijenata kliničkog psihologa Craiga Malkina odrastao je s ocem koji je na bilo koji prikaz emocija odgovarao nekom varijacijom "moraš očvrsnuti" ili "moraš naučiti pustiti stvari." To je dovelo do mnogo srama i zbrke oko njegovih vlastitih emocija, borbe koja ga je pratila u odrasloj dobi.

Klijent je "ograničio kontakt sa svojim ocem u odrasloj dobi, ali svaki razgovor koji su vodili probudio je sumnju…da je previše osjetljiv, ili zahtjevan, ili neodlučan", rekao je Malkin, autor knjige "Rethinking Narcissism: The Secret to Recognizing and Coping with Narcissists." "Sumnjao je u sebe na još dubljoj razini od djeteta koje se stalno kritizira."

Image

Ako se ne slažeš s njima, kažu da nemaš poštovanja

S toksičnim roditeljima, ili je po njihovom ili nikako. Nema mjesta za zdravu raspravu ili kompromis. Čak i kao odrasla osoba, čini se da tvoje mišljenje nema nikakvu težinu.

"Roditelj koji prihvaća crno-bijeli autoritarni stil roditeljstva vjeruje da postoji samo jedan odgovor i da je to njegov/njezin odgovor", rekla je Streep. "Nedostatak rasprave daje vam samo jednu opciju - kapitulaciju - i, da, to je oblik zlostavljanja."

Image

Stalno kritiziraju ne samo tvoje postupke i odluke, već i tvoj karakter

Mnogi roditelji imaju naviku ubacivati ​​se i dijeliti neželjene, ali često 'dobronamjerne' komentare o svemu, od tvoje odjeće preko posla do tvog doma do tvog romantičnog partnera. Te primjedbe mogu biti u najmanju ruku frustrirajuće, ali to ne znači da su nužno otrovne.

Toksični roditelji kritiziraju ne samo ono što radiš, već i tko si. "Umjesto da ističu radnju ili odluku koju roditelj ne odobrava, majka ili otac se usredotočuju na ono što nije u redu s vama – kako ste previše osjetljivi ili previše naivni ili što god mu drugo može pasti na pamet", rekla je Streep. "Ovo je namijenjeno tome da vas potkopa, da sumnjate u sebe ili da krivite sebe."

Jedna od Malkinovih klijentica bila je žena u svojim 30-ima čija majka nikada nije bježala od nabrajanja popisa svih pogrešaka za koje je osjećala da je njezina kćer činila. "Bila je previše izbirljiva s muškarcima, previše nemarna s trošenjem, previše zabrinuta za svoj izgled - ili ponekad nije bila dovoljno zabrinuta", rekao je Malkin. "Tema je uvijek bila ista: mudrost njezine majke bila je neupitna, a ona nije imala pojma." Klijentica je "često nakon razgovora s majkom bila uvjerena da se nikada neće prestati preispitivati ili sumnjati u sebe", rekao je Malkin.

Toksični roditelji tjeraju te da osjećaš da bez obzira što radiš, nisi dovoljno dobra ili da nisi "ispunila njihove standarde ili očekivanja za ono što su se nadali da ćeš postati", rekla je Carino.

Image

Okrivljuju te za svoje probleme i emocije

Umjesto da preuzmu odgovornost za svoja nedjela i ispričaju se za njih, toksični roditelji će prebaciti krivnju na tebe. Reći će ti da su njihovi problemi u vezi, životni ili financijski problemi nekako tvoja krivnja.

Čak i njihove negativne emocije postaju tvoja odgovornost. Reći će da se ne bi toliko naljutili da ti nisi učinila ovo ili ono. "Tvoj roditelj kaže nešto ružno i ti se uznemiriš, a on ili ona kaže: 'Da nisi tako osjetljiv/a, ne bismo imali svu ovu dramu'", rekla je Streep. "Ili roditelj vrišti i kaže: 'Da si me slušao/la na prvom mjestu, ne bih morala pribjeći vikanju'."

Image