Play logo
Ljetne vrućine

Vrhunac je toplinskog vala: Kako se zaštititi i rashladiti prostorije?

Toplinski val koji je došao u zemlju može biti izuzeto opasan za naše zdravlje pa je važno da se držimo uputa

profimedia-0528813347.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Državni hidrometeorološki zavod izdao su upozorenje kako nam danas stiže vrhunac toplinskog vala, a posebno je označeno najveće upozorenje za Osječku regiju. Temperature će na nekim mjestima dosezati i do 37 stupnjeva Celzijevih.

Play logo

Stoga je vrlo važno da pazimo svoje zdravlje i da držimo uputa jer posljedice mogu biti i kobne. Posebno je važno da se kronični bolesnici i djeca strogo drže liječničkih preporuka, ali i da svi smanjimo aktivnosti tijekom dana. Državni hidrometeorološki zavod izdao je smjernice koje su važne za naše zdravlje.

Kod izuzetno visokih temperatura važno da izbjegavati boravak vani u razdoblju od 10 do 17 sati, a ovo se posebno odnosi na djecu, trudnice, starije osobe, dijabetičare i srčane bolesnike.

  • Treba redovito rashlađivati tijelo i piti dovoljno tekućine, a važno je da se tušira ili kupa u mlakoj vodi. Kod rashlađivanja tijela mogu pomoći mokri ručnici, kupke za noge i slično.
  • Odjeća treba biti lagana, svjetla i široka, ali i od prirodnih materijala. Vani obavezno staviti šešir, sunčane naočale ili kapu.
  • Izbjegavati alkohol, napitke s kofeinom i šećerom. Tekućinu treba piti postepeno, nikako naglo.
  • Konzumirati manje i češće obroke, i svakako izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama

Važno je piti tekućinu

Kako dalje navodi Državni hidrometeorološki zavod ako se osjećamo loše ili neke od sljedećih simptoma ima netko u našoj blizini vrlo je važno javiti se liječniku.

Play logo
  • U slučaju slabosti, vrtoglavice, nemoći, tjeskobe ili izuzetno jake žeđi i glavobolje treba otići u hladniji prostor i mjeriti tjelesnu temperaturu.
  • Važno je piti vodu ili voćni sok kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina.
  • Treba umiriti se i leći u rashlađenu prostoriju ako se pojave grčevi u nogama, rukama ili trbuhu. Nakon fizičkog rada ili vježbanja važno je piti tekućinu koja sadrži elektrolite. U slučaju da grčevi ne prolaze važno se javiti liječniku.
  • U slučaju da tegobe ne prolaze važno je javiti se liječniku.
Izvor: undefined

Kako dodatno rashladiti prostor?

Kako bismo se što lakše osjećali u ovim vrućim danima, ali i zaštititi zdravlje važno je smanjiti temperaturu u prostoru u kojem boravimo.

Blokirati sunčevu svjetlost: Iako svi misle da to čine, ljudi vole svjetlost u svom domu. Vrlo je važno zatvoriti sve rolete i zavjese tijekom dana.

Isključiti električne uređaje koji se ne koriste: Treba razmisliti o isključivanju stvari poput telefona, kompjutera i svi drugih uređaja koje ne koristimo. To će spriječiti njihovo pregrijavanje i dodatno zagrijavanje prostorija.

Play logo

Izbjegavati kuhanje i korištenje pećnice: U ljetno vrijeme važno je jesti lagane obroke, a kako bi se izbjeglo dodatno pregrijavanje prostorija važno je kuhanje smanjiti na minimum i svakako ne koristiti pećnicu.

Otvoriti prozore i balkonska vrata ujutro i noću: Najbolje je otvoriti vrata i prozore ujutro i kasno popodne. Zapravo nakon što prođe najtopliji dio dana. Važno je napraviti i propuh kako bi se zrak kretao odnosno bio topliji.

Play logo