Žene od glavobolje pate čak i tri puta više od muškaraca

Znate li zašto se vama glavobolja javlja?

Žene od glavobolje pate čak i tri puta više od muškaraca

Glavobolje su danas jedne najučestalijih tegoba, a neka istraživanja pokazuju da su učestalije i od povišene temperature. Najčešće se javljaju između 20. i 65. godine života, i to puno češće kod žena, posebice tijekom i prije menstruacije. Zapravo, može se reći da žene od glavobolje pate čak i tri puta više od muškaraca, što je definitivno vezano uz hormonalnu sliku. Kada je o hormonima riječ, zanimljivo je kako se u trudnoći glavobolje smanjuju, a nakon menopauze gotovo da nestaju. Danas postoje vježbe koje ciljano djeluju na uravnoteženost hormona, a koje zahtijevaju tek 10 minuta dnevno. Isto tako, jedno zanimljivo istraživanje otkrilo je da se glavobolja češće javlja kod neudatih žena i neoženjenih muškaraca. Nažalost, i djeca mogu biti žrtve glavobolje, a u toj su dobi one, u biti, posljedica loše reakcije na stres.

Lokalizirana u području glave, lica ili stražnjeg dijela vrata, glavobolja nije bolest već simptom nekog patološkog procesa ili promjene fiziološkog statusa u organizmu. Uzrok može biti potpuno udaljeno mjesto na tijelu, recimo donji dio kralježnice ili loša probava, ali se bol može manifestirati kroz glavobolju. Velika iscrpljenost, nemogućnost odupiranja stresu, krivi položaj tijela dok se sjedi, položaj glave dok smo za računalom, tijelo koje se kontinuirano izlaže negativnim zračenjima računala i mobitela... Sve to jako negativno utječe na energetsko polje oko glave, i ako u tijelu nema dobrog protoka cirkulacije kroz karotide, zbog lošeg položaja i stisnutih, hipertoniziranih mišića, čovjek vrlo brzo počinje patiti od kroničnih simptoma glavobolje, i to na tjednoj bazi.  

Dok tipkamo i fokusirani smo na ono što radimo, nismo svjesni koliko dugotrajno opterećujemo naše vratno-ramene mišiće, što dovodi do brojnih problema u držanju i problema s cirkulacijom, pa čak i na razini degeneracije koštano - zglobnog sustava. To su sve tihi procesi odumiranja tkiva gdje se simptomi znaju blago javljati kroz godine i godine. Prvi simptomi upravo su glavobolje, vrtoglavice, zakočenost vrata, bolna ramena... Srećom, ovi se simptomi mogu ukloniti bez lijekova - masažama, pravilnim položajem glave za vrijeme rada i redovitim i ciljanim vježbanjem. Istraživanja su pokazala da ciljane vježbe jačanja dubokih mišića vrata smanjuju tenzijske glavobolje za 30 posto.

Dobro je poznato da redovita umjerena tjelovježba pomaže u poboljšanju psihofizičkog statusa. Osobe koje redovito vježbaju imaju glavobolje manjeg intenziteta te ih sama bol rjeđe pogađa. Međutim,  ključno je kvalitetno se zagrijati  jer inače područje vrata i ramena ostaje kruto, a krvne žile se proširuju, pa već par sati nakon tjelovježbe može doći do napadaja migrene. Također, moramo biti svjesni i da pravilno disanje i umjereno istezanje na svakodnevnoj bazi mogu u velikoj mjeri pomoći kod prevencije teških glavobolja ili migrena.

Postoji puno jednostavnih načina kako si pomoći i  zato bi  bilo dobro obratiti se stručnjaku koji će vam objasniti osnovne principe i demonstrirati vježbe. Pozivam sve koji imaju bilo kakvu vrstu glavobolja, da se redovito i umjereno bave tjelovježbom kako bi se razina kortizola, hormona stresa, smanjila u organizmu. Također je bitno obratiti pozornost na količinu hidracije organizma jer postoji velika količina toksina koje tijelo ne može izbaciti van, što se često manifestira kroz tenzijske glavobolje ili migrene, a voda ima ulogu čišćenja organizma. Istovremeno, ne bi se smjelo konzumirati alkohol i duhanske proizvode, trebalo bi se hraniti zdravo i dovoljno spavati.

Glavobolju ne treba gledati izolirano, već kroz način života, razumjeti zašto se javlja, počevši od posture, razine stresa i disanja, odnosno aktivnosti ili neaktivnosti te djelovati postepeno i uvijek imati pozitivan stav prema onome što radite i cilj zašto to radite. Ako se dovoljno volite i cijenite i poštujete svoje tijelo i svoj život, onda će tih svakodnevnih 10 minuta za prevenciju i sprečavanje bolne migrene svakako biti vaše vrijeme kada ćete uživati u posebnim vježbama i ne misliti na posao ili na neki problem.

Autor: Ana-Marija Jagodić Rukavina,
magistrica kineziologije i inovatorica Body tehnike

Foto: Shutterstock