Čudesni napitak

Napitak koji će ti pomoći u borbi s viškom kila i još je super zdrav

Osim što obiluje antioksidantima, zeleni čaj s limunom može potaknuti i mršavljenje, povećava razinu energije, štiti rad mozga...

drew-coffman-_KCOqLoqpfk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Dobrobiti zelenog čaja nadaleko su poznate, a i brojna su istraživanja potvrdila kako je zeleni čaj izuzetno koristan za ljudsko zdravlje jer obiluje vrijednim antioksidantima i polifenolima.


Image
Pomoć iz prirode

Ovaj čaj pomoći će ti kod mršavljenja i ojačati imunitet

Zeleni čaj najzdraviji je biljni čaj, a radi se od lišća kineske biljke Camellia sinesis. Okus zelenog čaja možeš začiniti sokom od svježe cijeđenog limuna, a upravo je zeleni čaj s limunom napitak kojeg bi svatko trebao uključiti u svoju svakodnevnu prehranu.

Image
Foto: Pexels

Osim što je iznimno ukusan, zeleni čaj s limunom se lako priprema, sadrži vrijedne nutrijente i djeluje osvježavajuće. Nedavno provedena istraživanja potvrdila su da sadrži i brojne zdravstvene beneficije, a neke od onih najboljih donosimo u nastavku.

Obiluje antioksidantima

I zeleni čaj i limun sadrže vrijedne antioksidante – spojeve koji nas štite od upala i od oštećenja stanica uslijed oksidacije. Brojne su studije potvrdile da antioksidanti igraju ključnu ulogu u ljudskom zdravlju te nas štite od kroničnih bolesti, uključujući i bolesti srca, rak, dijabetes i pretilost.


Image
Foto: Unsplash

Dobar je za mršavljenje

Boriš li se s viškom kilograma, ovaj čudesni napitak svakako bi se trebao naći u tvojoj rutini. Naime, brojne su studije pokazale da zeleni čaj potiče topljenje masnih naslaga, a isto vrijedi i za limun. Naime, limun sadrži flavonoide koji pozitivno djeluju na rad metabolizma te tako potiču i mršavljenje.

Image
Foto: Pexels

Štiti od dijabetesa

Neke su studije pokazale da pijenje zelenog čaja može popraviti razinu šećera u krvi i zaštititi od razvoja dijabetesa tipa 2.  Zeleni čaj s limunom smanjuje upale u tijelo, ali i poboljšava sposobnost tijela da učinkovitije koristi inzulin.

Image
Foto: Unsplash

Dobar je i za mozak

Čini se da zeleni čaj s limunom štiti i naše moždane vijuge, a to su potvrdila i neka istraživanja. Primjerice, redovno pijenje zelenog čaja može smanjiti rizik od pojave demencije i kognitivnih oštećenja. Druge pak su studije pokazale da česta konzumacija zelenog čaja može zaštititi i od Alzheimerove bolesti. Citrusi sadrže spojeve koji smanjuju upale u organizmu, potiču rad mozga i štite od nakupljanja naslaga u mozgu koje se inače povezuju s nastankom Alzheimerove bolesti.

Image
Foto: Unsplash

Štiti imunološki sustav

Limun je odličan izvor C vitamina, koji je poznat po svojim značajnim antioksidativnim svojstvima. Igra ključnu ulogu u zaštiti imuniteta jer smanjuje upale te poboljšava funkciju imunoloških stanica. Povećani unos C vitamina može pomoći i kod liječenja i prevencija nekih respiratornih infekcija. I određeni spojevi u zelenom čaju, kao što je EGCG, jačaju obrambeni sustav našeg tijela i štite od raznih autoimunih poremećaja.

Image
Foto: Unsplash

Poveća razinu energije

Zeleni čaj super je izvor kofeina, koji je poznat kao stimulans nervnog sustava i odlična je zamjena za kavu. U zelenom čaju je manje kofeina nego u kavi, no on djeluje dulje i ne izaziva stres.  Studije su potvrdile da može pomoći kod umora, poboljšava budnost te kognitivne i fizičke funkcije. S druge strane, limun djeluje izuzetno osvježavajuće. Budući da zeleni čaj s limunom sadrži manje kofeina od kave ili nekih energetskih napitaka, super je opcija za sve one koji izbjegavaju kavu ili pak su osjetljivi na veće doze kofeina.

Image
Foto: Pexels

Može zaštititi i od raka

I zeleni čaj i limun imaju snažno antikancerogeno djelovanje. Provedene studije pokazale su da određeni spojevi koje limun sadrži mogu spriječiti rast i širenje stanica raka, a jedenje većih količina agruma povezuje se s manjim rizikom od nekih vrsta karcionama, uključujući i rak pluća, želuca, jednjaka i dojke. Isto vrijedi i za zeleni čaj koji također smanjuje rizik od razvoja nekih vrsta raka.

Image
Foto: Pexels

Dobar je za hidrataciju

Svi znamo kako je hidratacija ključna za dobro zdravlje i lijep izgled, a pijenje zelenog čaja s limunom odličan je način da ostaneš hidrirana. S obzirom na sve dobrobiti koje ovaj napitak sadrži, probaj ga barem nekoliko puta tjedno uključiti u svoju dnevnu rutinu.

Image
Foto: Pexels

Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju